Norsko bude další odebrané děti posílat do Česka, vznikne tam nový úřad

Postupy norské sociální služby Barnevernet se brzy zásadně změní. V zemi vznikne nový úřad, který bude o vyšetřování každé rodiny od počátku lépe informovat a v případě odebrání může poslat děti do Česka. Na už odebrané děti se však novinka nevztahuje. Úřad by měl vzniknout 1. července. Změna souvisí s tím, že Norsko minulý týden podepsalo Haagskou úmluvu o právech dítěte.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo norské sociální služby Barnevernet (ilustrační foto)

Sídlo norské sociální služby Barnevernet (ilustrační foto) | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Nový norský centrální úřad bude v případě odebírání dětí cizinců okamžitě komunikovat s příslušnou zemí. V Česku konkrétně s Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

„To nejpodstatnější, co se stane, je, že nově se vytvoří právní základ pro to, aby Česká republika, stejně jako kterýkoliv jiný smluvní stát, měla nárok na informace z Norska a na to, aby s ní norská strana komunikovala. Tento právní základ do této doby chyběl,“ řekl Českému rozhlasu ředitel úřadu Zdeněk Kapitán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Norsko změní na základě Haagské úmluvy postupy sociální služby Barnevernet. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal Zdeňka Kapitána z Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí

Nejde však jen o informace, ale třeba i o právo požadovat sociální šetření v dané rodině nebo o možnost přenesení soudního řízení do země, ze které příslušná rodina pochází.

„Norsko bude schopné předat jurisdikci, tedy soudní pravomoc za dítě, do jiné země,“ poznamenala právní poradkyně ředitelství Barnevernetu Agnete Krogvigová.

Podle Kapitána však nelze brát smlouvu tak, že zakládá nárok na navracení dětí. „Takovéto zjednodušení by popíralo princip nejlepšího zájmu dítěte, jímž jsou vázány skoro všechny země světa,“ zdůraznil Kapitán.

Norsko si od nového úřadu hlavně slibuje, že usnadní řešení případů, které se týkají zahraničních občanů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Norsko od července změní postupy sociální služby Barnevernet. Příspěvek natočila redaktorka Tereza Chlubná

Pokud tedy například norská sociální služba odebere dítě české rodině, od začátku o tom budou čeští sociální pracovníci vědět. Rodiče také budou mít možnost předat dítě do pěstounské péče v České republice.

„Tady vznikne hned komunikace mezi norským a českým úřadem. A jestli rodiče budou hned na začátku souhlasit s tím, že dítě bude přemístěné k pěstounům v Česku, tak to bude možné,“ uvedla Krogvigová.

Změna souvisí s tím, že Norsko na začátku března podepsalo Haagskou úmluvu o právech dítěte, která mezinárodní spolupráci přímo nařizuje.

Na už odebrané děti se ovšem novinka nevztahuje, což platí i pro případ Evy Michalákové, které před pěti lety Barnevernet odebral dva syny kvůli podezření ze zanedbání péče a zneužívání.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme