Situaci v Sýrii vyřeší jedině diplomacie, nebo válka, tvrdí zmocněnec OSN

Jedinou alternativou k diplomatickému řešení syrské krize je další válka. Byla by ale horší než ta dosavadní. Na úvod obnovených mírových rozhovorů o Sýrii to dnes v Ženevě řekl jejich koordinátor a zmocněnec OSN Staffan de Mistura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedinou alternativou k diplomatickému řešení syrské krize je podle zmocněnec OSN Staffana de Mistury další válka

Jedinou alternativou k diplomatickému řešení syrské krize je podle zmocněnec OSN Staffana de Mistury další válka | Zdroj: Reuters

Delegace syrské vlády a jejích oponentů se sjely do Ženevy, aby v nepřímém jednání dohodly další mírové kroky.

V úvodu mírových rozhovorů prohlásil koordinátor a zmocněnec OSN Staffan de Mistura, že za vůbec nejdůležitější považuje dospět k dohodě o politickém předání moci.

Jediný známý „plán B“, tedy alternativa k této snaze, je podle něj návrat k válce, která by byla ještě horší než dosavadní boje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dosavadním průběhu mírových jednání o Sýrii mluvil analytik Asociace pro mezinárodní otázky Tomáš Kaválek

Druhé kolo rozhovorů o míru v Sýrii má podle de Mistury trvat maximálně deset dní. Vyjádřit se v něm prý budou moci zástupci „všech Syřanů“. De Mistura také počítá ještě s třetím kolem rozhovorů, které by se mohlo konat po určité pauze.

Pokud prý ale neuvidí ochotu jednat, pak věc vrátí těm, kdo mají vliv, to je Ruská federace, USA a Rada bezpečnosti OSN.

De Mistura ale zároveň odmítá jakákoli předem stanovená ultimáta. Ta se týkají osoby prezidenta Asada. Damašek totiž není ochotný jednat o jeho odchodu, naopak opoziční vyjednávač Muhammad Allúš v rozhovoru v Ženevě řekl, že mají-li být jednání úspěšná, musí Asad odejít, mrtvý nebo živý.

Očekává, že se podaří dospět k dohodě nebo alespoň k orientačním bodům dalšího postupu v Sýrii. Podle prosincové rezoluce Rady bezpečnosti OSN se má dohodnout příměří, přechodná vláda, nová ústava a volby.

„Požadavek na politické předání moci je logickým krokem. To se musí stát, pokud se ta mírová vyjednávání mají někam posunout. Musí se začít jednat o tom, jak bude vypadat přechodná vláda. Problém je, že jak vládní delegace, tak opozice, mají diametrálně odlišný pohled na to, jak by to mělo vypadat,“ říká analytik Asociace pro mezinárodní otázky Tomáš Kaválek.

V Sýrii stále platí příměří, které je až na výjimky dodržováno od 26. února. Vládní jednotky i kurdské milice se tak soustředí na boje s frontou Nusra napojenou na Al-Káidu a takzvaný Islámským státem, které nebyly do dohody o příměří zahrnuty.

Během pět let trvajícího konfliktu zahynulo na 270 tisíc lidí. Z domovů muselo utéct přibližně 11 milionů lidí.

Robert Mikoláš, ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme