Ibisové jsou zpátky v pražské zoo. Lidé opeřence chytali do rukou, pošťák dokonce do pytle

15. březen 2016

Honička za ibisy, kteří utekli z pražského zoo, má šťastný konec – 18 ptáků se podařilo pochytat, jen jeden uhynul. „Zpočátku jsem si říkal, že pokud se jich podaří chytit 5, tak to bude úspěch,“ přiznává ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. A přidává celu řadu zajímavých historek.

Jedni mladí partneři například zjistili, že mají na parapetu ibisa – chytili ho do ruky a v dece odvezli do zoo. Pracovník pošty zase vozil jednoho ptáka v poštovním pytli, než si pro něj dojeli.

V historii pražské zoo pamatují ale celou řadu útěků zvířat. „Pokud neohrozí veřejnost, tak jde spíše o humornější stránku,“ podotýká. Vážnější situace ale nastala s útěkem orangutana, který se na přerostlé větvi zhoupnul a odešel do návštěvnické zóny.

Čtěte také

Když se chtěl vrátit, tak spadl do vodního příkopu. Chovatelka a zahradník pro něj skočili, aby ho zachránili, ale orangutan, když se dostal na suchou zem, tak se otřepal a dal se na útěk, takže ho museli nahánět v mrazech ve venkovním výběhu. Nakonec ale vše dopadlo dobře.

Největší showmani z celé zoo jsou gorily, jejichž mláďata často vstupují do interakce s dětmi – přes sklo si podávají ruce. Také lední medvědi dokáží dělat neuvěřitelné kousky, jsou to ohromní sympaťáci!

Ale abychom nezůstali pouze v zoo – Toulavý autobus už čtvrtým rokem putuje Afrikou. Cílem projektu je snížit spotřebu gorilího masa a také, aby se lidé k přírodě začali stavět jinak než kořistnicky. V té souvislosti upozořnuje, že Afrika se za posledních 20 let hodně změnila – vzrostla informovanost a touha žít tak, jak se žije na Západě nebo vyspělém světě.

Miroslav Bobek odpovídal na otázky moderátorky Lucie Výborné

A jak se daří koním převalského v Mongolsku? Dvě z klisen jsou přes zimu v horší kondici, jinak vše probíhá výborně – zoologická zahrada už dovezla celkem 19 koní, z nichž jenom dva uhynuli. „Naši koně mají 12 potomků, což je dobrý výsledek,“ pochvaluje si.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio