Mimořádná schůze sněmovny k případu Čapího hnízda bude 23. března

Případ kolem Farmy Čapí hnízdo bude řešit Poslanecká sněmovna ve středu 23. března. Mimořádnou schůzi svolala místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) na žádost poslanců opozičních TOP 09 a ODS. V případu, v němž figuruje ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, existuje podezření na neoprávněné čerpání evropských dotací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

Část opozice poukazuje na možný dotační podvod v souvislosti s postupem, jakým projekt Čapího hnízda získal zhruba padesátimilionovou dotaci.

Farma totiž patřila do roku 2007 nebo 2008 do koncernu Agrofert předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše. Poté byly akcie převedeny na anonymní formu, aby farma jako malá společnost na evropskou dotaci dosáhla. Po několika letech, v nichž musela dodržovat dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj kolem kauzy Čapí hnízdo okomentoval analytik Českého rozhlasu Petr Nováček

Andrej Babiš považuje celou kauzu za politickou kampaň. Vlastníka Čapího hnízda z doby, kdy firma žádala o dotace, prozradit odmítá a zároveň popírá, že by farmu přímo vlastnil nebo figuroval v údajném dotačním podvodu. „Myslím, že se to vyšetřuje a určitě se to dovyšetřuje,“ řekl šéf hnutí ANO v televizi Prima.

Vysvětlení kauzy žádají po ministru financí vedle pravicové opozice také koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si myslí, že by se kauza mohla vysvětlit také na koaliční radě. „Já jsem přesvědčen, že bychom mohli použít koaliční radu jako místo, že bychom se o tom mohli pobavit. To je to, o co bych stál,“ řekl.

Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

Kauza kolem farmy nedávno znovu ožila, když se ukázalo, že úřady v minulosti za chybu při čerpání dotací udělily několikamilionovou pokutu. Babiš dříve tvrdil, že úřady žádnou chybu nenašly.

V prohlášení pak Babiš napsal, že dotace mimo jiné kontroloval resort financí v roce 2013, tedy pod vedením exministra Miroslava Kalouska (TOP 09). Kalousek ale Radiožurnálu řekl, že se audit ministerstva nezabýval ukrytým vlastnictvím za účelem získání dotace pro Farmu Čapí hnízdo.

„Audit se zabýval účetnictvím, nikoliv historií firmy. Tady je prostě křišťálově jasné, že celá operace byla udělaná jenom proto, aby pan Andrej Babiš mohl pro sebe získat 50 milionů korun,“ uvedl Kalousek.

Ministerstvo financí prý v Bruselu tajně pátralo po detailech vyšetřování

Měsíčník Reportér včera přinesl informaci, že ministerstvo financí v Bruselu tajně zjišťovalo detaily o vyšetřování případu Čapí hnízdo. Referentka jednoho z odborů letos v lednu údajně sháněla informace z Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který dotační kauzy kolem Agrofertu prověřuje.

Referentku prý pověřil zjištěním detailů náměstek pro finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek. Ten to na dotaz Radiožurnálu potvrdil, podle něj je takový postup v pořádku.

„Objevila se informace v médiích, že OLAF vyšetřuje Čapí hnízdo a já jako náměstek zodpovědný za komunikaci s OLAFem jsem si potřeboval tuto informaci nějak ověřit. To znamená, že jsem požádal neformálně dlouholetou pracovnici ministerstva, aby si zkrátka tuto informaci ověřila,“ řekl Vyhnálek.

Takové jednání je ale podle zdrojů magazínu Reportér v rozporu s předpisy ministerstva. Referentka, kterou zjištěním pověřil, prý totiž mohla přímo či nepřímo ovlivnit výsledky auditu ve společnosti Agrofert.

Kauza Čapí hnízdo | Foto: Český rozhlas

ČRo, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme