Slavná Škoda MBX slaví narozeniny. Od představení uteklo padesát let

12. březen 2016
Motorsvět

V dalším díle pořadu Motorsvět se jeho autorka Veronika Vošická jednak věnuje slavné Škodě MBX. Od historického tématu je jen krátký krok k tématu současnému, totiž k hudbě budoucnosti v automobilizmu. Podíváme se totiž společně na letošní autosalon do Ženevy.

Škoda MBX De Luxe slaví pěkné kulaté narozeniny, představena byla na autosalonu v Ženevě roku 1966. „Jednalo se o pětimístný a hlavně atraktivní dvoudveřový automobil se zadní hnanou nápravou, který ve své době právem patřil na vrchol litrové třídy. Pokud si právě nemůžete vybavit označení MBX, napovím, že tento model vycházel z klasické tisícovky MB, kvůli které se vybudoval i nový výrobní závod o rozloze 80 hektarů,“ říká Veronika.

Historie dvoudveřové verze MBX sahá do roku 1960, kdy byly vyrobeny dva prototypy s interním označením Škoda 990 Tudor. Speciální karoserie měla výrazný sklon zadních sloupků, navazující na panoramatické sklo a dvojici dveří s bezrámovými okny.

„Při výrobě vozů Škoda 1000 MB a dvoudveřových MBX se uplatnily špičkové technologie té doby. Škoda jako první evropský výrobce automobilů uplatnila při výrobě bloku motoru metodu tlakového odlévání hliníku, stejně vznikala i skříň čtyřstupňové převodovky,“ dodává.

Automobilové vize jak ze scifi

Ve druhé části pořadu se podíváme na některé novinky letošního ženevského autosalonu. „Jednou ze zajímavých novinek byla rozhodně dlouho očekávaná novinka od Audi s označením Q2, která bude primárně určena pro mladou generaci zákazníků. Samozřejmě pro potřeby autosalonu přivezla Audi to nejlepší, co v daném modelu nabídne svým zákazníkům. I přes plnou výbavu se milovníci spojených kruhů mohou těšit na velmi jednoduchý a čistý design interiéru vozidla, který bude možné kombinovat do různých barev koženého čalounění sedadel i zbytku interiéru.“

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: mik
Spustit audio