Poslanci budou jednat o Čapím hnízdě. Andrej Babiš považuje kauzu za politickou kampaň

23. března bude Poslanecká sněmovna řešit případ farmy Čapí hnízdo. Jednání požaduje hlavně opozice, nebrání se jí ale ani někteří koaliční poslanci.

Část opozice poukazuje na možný dotační podvod v souvislosti s postupem, jakým projekt zhruba 50milionovou dotaci získal. Farma Čapí hnízdo totiž patřila v letech 2007 až 2008 do koncernu Agrofert Andreje Babiše.

Pak byly akcie převedeny na anonymní formu. Tím pádem mohla farma, která tak byla považována za malou firmu, dosáhnout na evropskou dotaci. Tu by firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, v nichž musela dodržovat dotační podmínku, se farma vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš považuje celou kauzu za politickou kampaň. Popřel, že by farmu přímo vlastnil nebo figuroval v údajném dotačním podvodu.

Čtěte také

Farmu Čapí hnízdo prověřuje česká policie i Evropský úřad pro boj proti podvodům. Andrej Babiš ve svém prohlášení píše, že dotace mimo jiné kontroloval resort financí v roce 2013, tedy pod vedením tehdejšího ministra Miroslava Kalouska. Podle toho se ale audit ministerstva financí nezabýval ukrytým vlastnictvím za účelem získání dotace pro Čapí hnízdo.

Farma Čapí hnízdo

V prohlášení Andrej Babiš také napsal, že dotace na projekt Čapího hnízda byla udělena v roce 2008, tedy v době, kdy byl středočeským hejtmanem Petra Bendl za ODS.

Poslanec Petr Bendl Radiožurnálu v SMS napsal: Babiš se přihlásil k autorství a vlastnictví projektu Čapí hnízdo. V případě, že by se prokázala pravdivost jeho slov, mohlo by se jednat o podvod, neboť o dotaci nemohou žádat „silné“ společnosti.

autoři: šše , Jaroslav Gavenda
Spustit audio