Počítačoví experti se v Brně učí chránit jadernou elektrárnu před hackery

Počítačoví experti dnes v Brně trénují své dovednosti. Národní bezpečnostní úřad pořádá v unikátním Kybernetickém polygonu Masarykovy univerzity kybernetické cvičení. Úkolem je ochránit jadernou elektrárnu před útoky hackerů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačoví experti brání jadernou elektrárnu před hackery. V Brně se koná kybernetické cvičení

Počítačoví experti brání jadernou elektrárnu před hackery. V Brně se koná kybernetické cvičení | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

V kybernetické aréně Masarykovy univerzity stojí na několika stolech spousta počítačů. Své síly u nich změří experti rozdělení do dvou týmů.

„Modrý tým jsou obránci. Proti nim stojí červený tým, to jsou útočníci, kteří se snaží narušit simulovanou síť nebo získat cenné informace,“ popisuje vedoucí bezpečnostního týmu Masarykovy univerzity Jan Vykopal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počítačoví experti brání jadernou elektrárnu před hackery. V Brně se koná kybernetické cvičení. Na místě natáčel Tomáš Jelen

Modrý a červený tým sedí odděleně, aby byla simulace co nejreálnější.

„Jsme v řídicím středisku informačních technologií jaderné elektrárny, kam přijel modrý tým. Jejich úkolem je pomoct stávajícímu týmu, který už nezvládá situaci, která eskalovala,“ dodává Vykopal.

Kybernetický polygon Masarykovy univerzity, ve kterém se testuje obrana a útoky na důležité sítě a systémy, je jediný v Česku a unikátní ve střední Evropě.

„Útoky lze zkoušet bez toho, abychom někoho ohrozili. Dá se to provádět opakovaně a dají se zkoušet různé scénáře. Pokud bychom někomu pustili prezentaci nebo povykládali, tak všichni budou tvrdit, jak to pochopili, ale do té doby, než to vyzkouší na vlastní kůži, tak to je nejlepší způsob, jak se člověk dokáže něco naučit,“ přibližuje Vykopal.

Kybernetický polygon začal fungovat loni v dubnu. Odborníci mohou v prostorách vytvořit unikátní prostředí pro výzkum a vývoj metod na ochranu proti útokům na kritické infrastruktury. Ve virtualizovaném prostředí je možné provést komplexní scénáře útoků proti kritickým infrastrukturám a analyzovat jejich průběh. Prostředí slouží pro aplikovaný výzkum a ověřování nových bezpečnostních metod, nástrojů a školení členů bezpečnostních týmů.

Kromě časového a psychického tlaku budou počítačoví experti čelit i dalším drobným překážkám. Reálnost situace dokreslí například otázky fiktivních novinářů.

„Cvičení je velmi intenzivní. Záměrně nemáme třeba přestávku na oběd jako v případě reálné krize, kdy jdou tyto potřeby stranou. Komunikace bude přicházet od fiktivních novinářů. Bude zde zástupce policie nebo právníků pro navození reálného prostředí. Nejde jen o technologie, ale i procvičení měkkých dovedností,“ doplňuje Jan Vykopal.

Hlavní část cvičení čeká experty z Národního centra kybernetické bezpečnosti a zástupce klíčových českých energetických společností zítra.

Tomáš Jelen, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme