Turistickou sezonu v Babiččině údolí ohrožuje sesuv skalního masivu

Oblíbená pěší stezka z České Skalice do Ratibořic zůstává z bezpečnostních důvodů dočasně uzavřena. Na lesní cestu se zřítila opuková skála a podle odborníků hrozí další sesuvy. Znovuotevření trasy bude záležet na posouzení odborníků a případném zajištění skály.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pěší stezka z České Skalice do Ratibořic je kvůli sesuvu uzavřená

Pěší stezka z České Skalice do Ratibořic je kvůli sesuvu uzavřená | Foto: Václav Plecháček | Zdroj: Český rozhlas

„Masiv v současné době jeví velké známky zvětrání a z vlastní zkušenosti můžu říct, že se ten stav rozhodně zhoršuje,“ říká nezávislý starosta České Skalice Martin Staněk.

Po jediné cestě, která město spojuje s Babiččiným údolím, ročně projdou desetitisíce lidí. Z jedné strany ji lemuje potok a z druhé skalní masiv. A právě jeho část nedávno stezku zavalila. Od té doby je vstup na cestu zakázaný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turistickou sezónu v Babiččině údolí ohrožuje sesuv skalního masivu. Podrobnosti zjišťoval Václav Plecháček

„Kontroluje se hlavně stav, jestli se to nějak mění a hlavně neporušenost našich pásek,“ vysvětluje Bohumír Petr z městské policie, která na dodržování zákazu vstupu dohlíží několikrát denně.

Skála, lesní porost i samotná cesta jsou majetkem státního podniku Lesy České republiky a pro ně místo nemá žádný hospodářský význam. Na zaplacení oprav by se tak prý mělo podílet i město.

Na lesní cestu z České Skalice do Ratibořic se zřítila opuková skála | Foto: Václav Plecháček

„Je to ve velmi citlivém vyjednávání. Počítám s tím, že se na nás Lesy ČR obrátí s žádostí o finanční podporu na realizaci této akce a my ji zodpovědně projednáme na zastupitelstvu,“ doplňuje českoskalický starosta Martin Staněk.

Pětitisícové město je ochotné ze svého rozpočtu uvolnit řádově statisíce korun, zajištění opukové skály ale může stát miliony.

„Čekáme na odborný posudek, který má říci, jak zajistit skalní stěnu, aby byla bezpečná, kolik to bude celé stát a jak dále postupovat,“ říká mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Současně slibuje, že cesta bude do začátku hlavní turistické sezony průchozí.

ČRo, Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme