V Česku přibývá lékařů z ciziny. Celkový úbytek doktorů to však nesnižuje

Čím dál častěji se můžete setkat s tím, že vás v ordinaci ošetřuje lékař s cizím přízvukem. Jen v loňském roce přijala Česká lékařská komora mezi své členy 400 doktorů s jinou národností. Tento trend sice může částečně kompenzovat odchody českých lékařů do zahraničí, ale spásou pro české zdravotnictví není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lékaři

lékaři | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Věděl jsem jednu věc, že chci dělat kardiologii, dělat doktora,“ říká lékař Sudheera Akalanka Magage. Je původem ze Srí Lanky a do Česka přišel v roce 1989.

„Ale chybělo mi 6 bodů, abych se dostal na naši univerzitu. Ale zároveň tam byl omezený počet stipendijních míst do tehdy komunistických zemí,“ pokračuje kardiolog Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, pro kterého byla čeština největší překážkou. Do své země se ale po studiích už nevrátil.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku sice přibývá lékařů z ciziny, ale celkově je jich stále nedostatek, přesvědčila se Iveta Vávrová

„A na konci mého lékařského studia mi bylo řečeno, že srílanská vláda úplně neuznává český lékařský diplom,“ dodává Sudheera Magage, který tak v Česku žije už 26 let.

V posledních letech za prací do Česka přichází čím dál více cizinců.

„Zatímco v roce 1993, když se rozdělilo Československo a Slováci se najednou stali cizinci, jsme evidovali 449 lékařů cizinců. A v loňském roce již 2557,“ vypočítává prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Slováci, Ukrajinci a Rusové z Česka míří na Západ

Nejvíce v Česku pracuje Slováků, Ukrajinců a Rusů. Podle prezidenta Kubka ale v Česku nezůstávají.

„Jsme pouze přestupní stanicí, protože oni potřebují někde v pro ně jazykově přátelské zemi složit nostrifikační zkoušku a potom odcházejí za lépe placenou prací do Německa nebo do Velké Británie jako čeští lékaři.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeština je složitá zejména pro cizince z neslovanských zemí, zdůraznila výkonná předsedkyně Asociace nemocnic ČR Jaroslava Kunová

Cizinci v Česku obvykle studují v angličtině, takže je pro ně jednoduché hledat uplatnění v západní Evropě. Obvykle snazší, než se naučit česky.

„Když už jim řeknu, že jejich znalosti v anglickém jazyce jsou tady k ničemu, protože se budou muset naučit česky, což je těžké, tak v tu ránu nepokračují,“ potvrzuje i Sudheera Akalanka Magage

V Česku nechtěl zůstat ani mladý zubař Ahmed Amin Absoleh, který odešel před více než rokem ze Sýrie před válkou. Jak před časem řekl Českému rozhlasu, v Česku zůstal, protože nedostal vízum do Ruska ani Ameriky, i když to zkoušel třikrát.

České nemocnice akutně shání zhruba 1000 lékařů. Podle České lékařské komory odchod českých lékařů do zahraničí zastaví jen radikální zvýšení platů, které by je přiblížilo mzdám třeba v sousedním Německu.

mkp, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme