Americké prezidentské kandidáty čekají další primárky, hlasovat se bude v pěti velkých státech

Spojené státy se dnes chystají na další primárky. O prezidentských kandidátech republikánské a demokratické strany bude hlasovat pět velkých států. Výsledky můžou favority výrazně posunout k zisku stranické nominace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump | Zdroj: Reuters

Atmosféru před klíčovými primárkami na Floridě, v Ohiu a státech Severní Karolína, Illinois a Missouri zásadně poznamenal spor ohledně násilností během předvolebních mítinků republikánského favorita Donalda Trumpa.

Ten po pátečním zrušeném shromáždění v Chicagu, které provázely střety mezi příznivci a odpůrci, obvinil z posílání protestujících na mítinky demokratického kandidáta Bernieho Sanderse.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americké prezidentské kandidáty čekají další důležité primárky. Sledovat je bude zpravodajka Lenka Kabrhelová

Levicový senátor okamžitě označil miliardáře Trumpa za patologického lháře. Společně s konkurentkou Hillary Clintonovou obvinili Donalda Trumpa z toho, že povzbuzuje své stoupence k násilí a slibuje jim finanční podporu, pokud by případ došel k soudu.

V republikánské straně mezitím dál zuří tvrdý boj o tom, jak se má strana postavit k dosavadnímu úspěchu Donalda Trumpa. Stranické vedení je ostře proti němu a dnešní primárky jsou v podstatě poslední šancí pro jeho konkurenty výrazněji zabodovat.

Pozornost se v tomto ohledu soustředí zejména na Floridu, domovský stát senátora Marca Rubia, a Ohio, které je pro změnu domovem Johna Kasicha.

Ani v demokratickém táboře zatím není kompletně rozhodnuto, dosavadní favoritka Hillary Clintonová ovšem stále drží náskok před svým konkurentem Berniem Sandersem.

Co se týče dnešních primárek, bývalá ministryně pohodlně vede na Floridě i v Severní Karolíně, nicméně Sanders získává stále lepší pozice na středozápadě USA, ve státech Illinois, Ohio i Missouri.

Lenka Kabrhelová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme