Veřejná poprava a překreslené fotky žen. Dvě Syřanky natočily video o životě pod Islámským státem

15. březen 2016

Dvě Syřanky tajně natočily video o životě v Islámském státu. Pomocí skrytých kamer ukázaly, jak to vypadá ve městě Rakka, které se stalo sídlem islamistů, a riskovaly tak své životy. Dokument zveřejnil švédský zpravodajský portál Expressen TV.

Záběry ukazují ulice a historická místa, která jsou dnes zpustošená. Zajímavý moment přichází, když zajdou tyto dvě kameramanky do obchodu a shánějí barvu na vlasy. Fotografie modelek na obalech jsou ale překreslené. Prodavač začernil jejich tváře fixem. Když se dívky ptají na důvod, vysvětluje jim, že na sobě přece mají mít nikáb.

Ženy se také dostaly k veřejné popravě. Popisují klečícího mladého muže, kolem něj několik katů oblečených v černém. Nejprve po mladíkovi stříleli, pak mu sťali hlavu a tu vyvěsili. Hlasy žen jsou pozměněné, není jim ani vidět do tváře a kamery ukryly pod své dlouhé tmavé nikáby.

Čtěte také


Video, které natočily Syřanky, najdete na portálu Expressen TV.

Syřanky chtěly ukázat, jak se ženám v Sýrii žije. Říkají, že se nemůžou dočkat návratu k životu, na který byly zvyklé, na okamžik, kdy si sundají nikáb a zbaví se temnoty okolo sebe.

autoři: šše , pan
Spustit audio