Hospodaření ČEZ překonalo odhady, loni vykázal zisk 27,7 miliardy korun

Elektrárenský gigant ČEZ loni dosáhl většího zisku, než experti odhadovali, konkrétně 27,7 miliardy korun. A to navzdory poklesu cen silové elektřiny, nečekaným odstávkám jaderných elektráren nebo omezení podpory větrných elektráren v Rumunsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Loni stály nějaký čas obě jaderné elektrárny ČEZ, tedy jak Dukovany, kde byl problém s nekvalitními svary potrubí, tak Temelín.

Znamenalo to propad výroby elektřiny oproti předcházejícímu roku o 11 procent. Na druhé straně více proudu vyráběly uhelné elektrárny, a to o šest procent.

Podniku se dařilo vydělávat na prodejích elektřiny, plynu i tepla. I proto byl čistý zisk firmy po očištění od mimořádných vlivů o 700 milionů korun vyšší, než byly původní odhady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Elektrárenský gigant ČEZ loni dosáhl většího zisku, než se čekalo. Konkrétní čísla přiblížila Jitka Hanžlová

Ovšem ČEZ pomohlo také snížení nákladů a hlavně vrácení části daně za emisní povolenky. Potvrdila to mluvčí firmy Barbora Půlpánová.

„Pozitivně působilo zejména vrácení části daně za emisní povolenky z let 2011 a 2012 a úspěšné plnění programu úspor a růstových opatření. Skupině ČEZ se podařilo snížit stálé náklady o tři miliardy korun a současně navýšit celkové výnosy na 210 miliard korun, a to zejména díky růstu objemu prodeje elektřiny, plynu i tepla koncovým zákazníkům,“ uvedla mluvčí.

Velkoobchodní ceny elektřiny dlouhodobě klesají. Potíže to působí třeba německým výrobcům a i ČEZ kvůli tomu přeskupuje síly. Hodně se zaměřuje na obnovitelné zdroje, stahuje se ze zahraničí a nesoustředí se jen na výrobu elektřiny. Například jeho dodávky plynu odběratelům loni stouply o 26 procent.

Zajímavý pohled nabízí ohodnocení, které vydávají ratingové agentury. Ty do režimu možného snížení ratingu zařadily takové evropské firmy jako jsou E.ON, EDF, RWE, EnBW nebo třeba Vattenfall. ČEZ ale nechaly rating A- se stabilním výhledem.

I tak ale z dlouhodobého pohledu zisky ČEZ klesají. Vloni to bylo v porovnání s rokem 2014 o šest procent a pro letošní rok firma zatím plánuje očištěný čistý zisk 18 miliard korun a provozní 60 miliard.

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme