Dominik Feri: „Argumentovat lhaním je v každém případě přes čáru“

22. srpen 2016
Přes čáru

Dominik Feri (TOP 09) je momentálně „nejmladší radní“, a to Teplic. Do magazínu Přes čáru přijal pozvání a navázal tím na náš seriál o mladých politicích. Na přetřes přišly jeho vtipné facebookové statusy, jeho role ve straně a také dění kolem žižkovské Kliniky.

„Klinika mě oslovila svými aktivitami. To, co se tam děje, je velmi záslužné, živelné. Je skvělé, že to vzniklo naprosto spontánně. Nicméně – a teďka ze mě mluví naprostý pravičák – je potřeba tomu dát nějaký právní rámec,“ je přesvědčený Dominik Feri. Jedním dechem dodává, že v současnosti je celá záležitost mezi kolektivem Kliniky a Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových zvláštní. „Můžu to pozorovat, ale neměl bych se k tomu vyjadřovat,“ říká Feri.

K čemu se ale vyjádřit může, jsou výroky jeho stranické kolegyně, starostky městské části Praha 3 Vladislavy Hujové o chybějícím elektroměru a o neplacení za energie, které se na Klinice spotřebují. „Argumentovat lhaním je v každém případě přes čáru. Pakliže někdo argumentuje lhaním a činí tak vědomě, je za to samozřejmě nucen nést politickou zodpovědnost,“ prohlašuje Dominik Feri.

 

do Českýho rozhlasu jsem šel kvůli tomuhle

Posted by Dominik Feri on Monday, March 14, 2016

Moje místo je v TOP 09

Když se Dominik Feri stal radním, byl zvolen za nezávislé. Uváděl tehdy jako politicky blízký subjekt piráty. Pak ale v květnu 2015 vstoupil do TOP 09. „Fušuju do kultury. To je to, co je mi osobně blízké, sám jsem hudebník,“ říká Feri a jako svoji oblíbenou muziku kromě jazzu uvádí Ivana Mládka.

Jako úhelný kámen své politiky uvádí veřejný prostor. „Snažím se ho postupně kultivovat shora,“ vysvětluje s dovětkem, že v Praze vzniká živelně, díky aktivní komunitě a jejím intervencím do prostoru. „Ale v Teplicích je tohle hodně posunuté. Tyto trendy k nám dochází velmi pomalu,“ podotýká Feri.

Limity sociálních sítí

Statusy Dominika Feriho jsou proslulé, nicméně limitů sociálních sítí si je velmi dobře vědom. „Na sítích se nejen nedá vybudovat konsenzus, ale také se tam nedá reálně politicky pracovat ve smyslu politického tvoření. To je pořád potřeba dělat osobně. V nějaké skupině lidí, v hospodě,“ vyjmenovává Dominik Feri. V podzimních krajských volbách bude kandidovat za TOP 09 z posledního místa.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.