V Česku vyrůstají sítě pro internet věcí

14. březen 2016

Internet věcí je dnes často skloňovaný pojem, a nejde jen o prázdné ledničky, které si online doobjednají jídlo. Jak si internet věcí můžeme představit?

„Je to ekosystém, kdy se stroje jako auta, ledničky, televizory nebo různá čidla spojují mezi sebou přes internet a komunikují,“ upřesnil v Magazínu Leonardo publicista Martin Malý.

Praha, Brno a Ostrava jsou už prokryty sítí Sigfox, kterou u nás provozuje společnost SimpleCell Networks ve spolupráci s T-Mobile. Pro jaké věci je tato síť určena?

„Tato síť umožňuje posílat malé informace párkrát denně. Pro zařízení, která potřebují obrovské množství dat tato síť vhodná není, využijí ji ale dobře zařízení, kterým malé objemy dat stačí.“

Síť Sigfox patří do kategorie bezdrátových sítí s nízkou energetickou náročností. Pracuje na zcela jiném principu než sítě pro mobilní telefony.

„Síť pracuje v bezlicenčním pásmu 868 MHz, za které se neplatí a umožňuje dlouhý dosah. Jednotlivá zařízení pracují s šířkou pásma pouhým 100 Hz. Když vysílají, použijí tři náhodné frekvence v tomto rozsahu. Pravděpodobnost, že jejich signály nějaká základnová stanice zachytí, je velmi vysoká,“ vysvětlil Malý.

Zde ale platí zmíněná omezení: jedna zpráva může mít maximálně 12 bytů a zařízení jich může vyslat denně pouze 140.

David Týr ze společnosti T-Mobile připomněl, že u připojených věcí potřebujeme přenášet málo dat. „A hlavně si jako uživatel přeji, aby zařízení fungovala dlouho na baterii.“

Roční paušál pár stovek, slibuje T-Mobile

Síť pro internet věcí se tedy spíše podobá hejnu kuřat, které několikrát denně jen pípnou, ale v těchto pípnutích jsou důležité informace.

Jak bezpečná je taková síť, když bude přenášet i citlivá data? „Každá zpráva je podepsána, takže je nemožné ji nahradit falešnou, každé použití bude mít jiný stupeň bezpečnosti. Například odečítání teploty nebude tak citlivé jako přenosy informací z vodoměru,“ soudí expert.

Kromě sítě Sigfox budují u nás České radiokomunikace svou síť LoRa. Česká republika tak bude pokryta hned několik sítěmi pro internet věcí.

„Uvnitř této sítě funguje i plný roaming, takže když se vaše zařízení octne v jiné zemi, kde je pokrytí signálem, tak bude fungovat bez jakéhokoli poplatku, jen na základě paušálu. Mnohem důležitější než konkrétní technologie je obchodní model, který tyto služby nabídnou,“ soudí Martin Malý.

Síť Sigfox bude do konce roku dostupná v celé republice. Milan Hába, ředitel technologických a obchodních inovací společnosti T-Mobile nastínil cenové podmínky užívání služeb.

„Cenový model se bude odvíjet od dvou parametrů, jedním je počet zpráv, které zařízení denně posílá, druhým parametrem je počet zařízení, které zákazník má v sítí Sigfox. Roční poplatek za užívání sítě se bude řádově pohybovat ve stovkách korun.“

autoři: mrk , oci
Spustit audio