Druhorozený to má v životě jednodušší. Pravda, nebo lež?

14. březen 2016

Jste druhorozený, případně benjamínek rodiny? A víte, že za některé vaše vlastnosti může právě to, že jste se nenarodili jako jedináček nebo prvorození?

„Základní pravidlo sourozeneckých konstelací je, že každé dítě nejvíc ovlivňuje ten, kdo stojí v hierarchii rodiny přímo nad ním,“ říká psycholožka Marta Boučková. U druhorozených dětí tak má veliký vliv starší sourozenec. Ten mladšího chápe hlavně jako nečekanou konkurenci, se kterou musí soutěžit.

Druhorozený je lépe vybavený sociálně

„Má tedy někoho, s kým si možná může hrát, když se mu to dobře podá. Ale hlavně má někoho, s kým se musí dělit o království.“ Prvorozený sice může mladšímu prošlapávat cestičky (ukazovat správnou strategii k dosažení cíle). Když se ale mladší rozhodne jít vlastní cestou, nic se mu nepromíjí.

Podle psycholožky se zdá, že většina druhorozených se lépe a rychleji dostává do různých společností. Jsou víc sociálně vybaveni. To proto, že v dětství museli na rozdíl od prvorozeného běžně bruslit mezi více figurami. Neměli od narození svůj rodinný fanklub, jako mívají prvorození.


Důležité je i pohlaví sourozenců:
Pokud jsou v rodině dvě sestry, dva bratři, soutěží víc než bratr a sestra. Funguje-li model starší sestra, mladší bratr, tak tady máte výbornou partnerskou kombinaci pro toho mladšího. Tedy když si pak najde nevěstu z rodiny, která byla starší sestrou.

Pravidlo soutěživosti

Druhorozený je taky od začátku zvyklý se dělit. Nikdy nezažil, že by měl všechno jen pro sebe. Takže mu nedělá problémy s někým spolupracovat. Ale i mezi druhorozenými se najde hodně soutěživých. „Čím jsou sourozenci věkově blíž, tím větší mají tendenci spolu soutěžit,“ vysvětluje psycholožka.

„Věkový rozdíl větší než čtyři roky už ale soutěživost stírá. Ten druhý si ty žíly už tak netrhá, aby dosáhl třeba jen malého vítězství. Najde si totiž jinou cestu.“ Nesoutěživí druhorození nemusí být v životě dostatečně ambiciózní. Někteří se spokojí i s malým vítězstvím a do velkých bojů se ani nepouštějí.

Třetí dítě všechno mění

Když přijde třetí dítě, tak se druhorozený dostává do vzduchoprázdna. „Prostřední dítě si velmi rychle najde nějakou jinou a svou sociální síť. Mívají nejvíc přátel, nejvíc života odžijí mimo rodinu a kolikrát taky nejdřív odcházejí z rodiny žít vlastní životy,“ dodává Marta Boučková.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jolana Voldánová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.