Počet sportovců s pozitivním testem na meldonium roste, už je jich asi sto

Necelých 144 dní zbývá do zahájení olympijských her v Riu a ve sportovním světě se neřeší jen plnění limitů a postupové klíče. Nově je to zakázaná látka meldonium, o které se začalo mluvit po tiskové konferenci ruské tenistky Marie Šarapovové. Jestli ona přijde o letní hry v Brazílii, se zatím neví. Stejně jako u dalších profesionálních sportovců, u kterých se užití meldonia prokázalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká protidopingová agentura jako první vyslovila podezření, že východoevropští sportovci využívají meldonium jako prostředku pro zvýšení výkonů

Americká protidopingová agentura jako první vyslovila podezření, že východoevropští sportovci využívají meldonium jako prostředku pro zvýšení výkonů | Foto: James Ellingworth | Zdroj: ČTK

Dopingovými testy kvůli látce, která byla na seznam zakázaných substancí zařazena na začátku letošního roku, neprošlo podle Světové antidopingové agentury WADA už 99 sportovců.

Maria Šarapovová je zatím jedinou slavnou a úspěšnou sportovkyní, která se k užívání meldonia vyjádřila. Svolala tiskovou konferenci a přiznala se. Šéf ruské tenisové federace Šamil Tarpiščev věří, že to kariéru slavné tenistky neukončí a že pro ni není uzavřená ani cesta na olympijské hry do Ria.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sportovce od ledna pronásleduje strašák jménem meldonium. Zakázanou látku našli už u stovky z nich

V to doufají i další sportovci, u kterých byl pozitivní test na meldonium. Od ledna jich je zhruba stovka. Jsou mezi nimi například olympijský vítěz v short-tracku Rus Semjon Jelistratov nebo mistr světa v rychlobruslení, také Rus, Pavel Kuližnikov.

Látku užili třeba i atleti Endeshaw Negesse z Etiopie, Turek Gamze Bulut nebo mistryně světa v běhu na 1500 metrů Etiopanka Abeba Aregawiová, která závodí za Švédsko. Dopingovým testem na meldonium neprošel ani například držitel stříbrné olympijské medaile z Londýna v zápase ve váze do 120 kilogramů Davit Modzmanašvili z Gruzie.

Meldonium vyvinul lotyšský vědec Ivar Kalvinš pro lidi se srdečními problémy, ve sportu však může zlepšit výkonnost, protože napomáhá absorpci kyslíku v těle. Proto ji Světová antidopingová agentura WADA zařadila od letošního 1. ledna na černou listinu.

Látka se nejvíce prodává v postsovětských zemích, například v USA její prodej nebyl schválen. Jak vlastně meldonium působí, vysvětlil v pořadu České televize Hyde Park Civilizace chemik a biochemik Libor Vítek.

„Je to lék, který ovlivňuje nitrobuněčný metabolismus tuků, ovlivňuje tedy v podstatě využívání energie z tuků a to přes takzvaný karnitinový systém. Nicméně my nevíme, jak přesně to funguje, protože ta data k dispozici nejsou,“ upozornil.

Připomněl, že ve sportu se meldonium objevilo už loni na Evropských hrách v Baku. „Tam bylo téměř 9 procent veškerých provedených dopingových testů pozitivních právě na meldonium. V té době to byl lék pouze monitorovaný. A co je také zajímavé, že jen třetina sportovců uvedla, že preparát užívá, ačkoli to byla jejich povinnost,“ uvedl.

Současná vlna pozitivních testů na meldonium připomíná dopingový skandál s další drogou sovětské armády - bromantanem. Stimulant se dostal na seznam zakázaných látek poté, co se objevil ve vzorcích odevzdaných ruskými sportovci na olympijských hrách v Atlantě v roce 1996.

Kolik hříšníků bude muset kvůli meldoniu vynechat olympijské hry o dvacet let později, zatím není jasné.

Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme