Ředitelé odborných škol a učilišť v kraji začínají sčítat přihlášky školáků

15. březen 2016
Zprávy , Zprávy

Školákům dnes končí termín pro odevzdání přihlášek na střední školy. Jako každoročně mohou vybírat z široké nabídky oborů. V Moravskoslezském kraji tradičně na příliv nových studentů nejvíc čekají učiliště a odborné školy, které se snaží obstát v tvrdé konkurenci oblíbených gymnázií.

„Já bych chtěl jít na zemědělskou školu do Opavy, protože v rodině máme zemědělství. Chováme zvířata a už odmalička se kolem toho motám,“ má jasno o budoucí škole čtrnáctiletý Vojtěch.

Zato profesi stejně jako většina jeho vrstevníků zatím neřeší. „Svět je velký. Možná skončím někde v Německu nebo v Anglii. Uvidí se, ještě mám dost času,“ dodává.

V Moravskoslezském kraji je už tradičně mezi zaměstnavateli největší poptávka po technických oborech a některých řemeslech. Rodiče i jejich děti můžou před podáním přihlášek svou volbu tradičně konzultovat i s odborníky z Úřadu práce, který nabízí speciální poradnu.

„Mají nejaktuálnější informace o trhu práce a podle toho se snaží doporučit žákům, jakým směrem se orientovat. A co se týká přímo těch oborů, jsou to například pracovníci ve výrobě, nástrojáři, zedníci, kamnáři, dlaždiči, ale také programátoři počítačových aplikací,“ vyjmenovává mluvčí krajské pobočky Úřadu práce Vladana Piskořová.

Ve střehu teď ale nejsou jen školáci a jejich rodiče. Už tradičně termín pro odevzdání přihlášek pečlivě sledují také ředitelé škol, kterým jejich počet naznačí, kolik by mohli otevřít tříd.

„Musím konstatovat, že je to výrazně lepší než v loňském roce. Přesná čísla ještě nemáme, protože zbývá pár hodin, aby mohli uchazeči odeslat přihlášky, ale už teď vidíme nárůst. Chtěli bychom otevřít pět tříd, ale jsem v tomto trošku střízlivější. Myslím, že když budeme mít naplněné čtyři třídy, budeme velmi rádi. A je to optimistická vize i do budoucna,“ říká například ředitel Střední průmyslové školy v Ostravě-Vítkovicích Tomáš Řežáb.

Nejprve ale budou muset školáci zvládnout přijímací zkoušky, které se letos uskuteční 15. a 18. dubna.

autor: stj
Spustit audio