Odboráři z OKD odmítají scénář propouštění, pro zaměstnance žádají vyšší odstupné

Napětí mezi odboráři a vedením OKD stoupá. Rada Sdružení hornických odborů dnes v Karviné odmítla návrh manažerů na snižování stavu zaměstnanců s tím, že se šéfové důlní společnosti snaží účelově zakrýt hromadné propouštění a nevyhlásit sociální program. Vedení společnosti ale tvrdí, že postupuje podle kolektivní smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Vedení těžební firmy chce k 1. červenci propustit více než 340 lidí ze svých karvinských dolů. Stále nejasná je přitom i budoucnost i 1700 pracovníků na Dole Paskov na Frýdecko-Místecku.

Podle odborů je ale už propouštění v karvinských dolech natolik velké, že odpovídá hromadnému propouštění či útlumovému programu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odbory odmítly návrh OKD na snižování stavu zaměstnanců. Jednání sledovala reportérka Iva Havlíčková

„Takže se domníváme, že by měli mít nárok na zvýšené odstupné, tedy v maximální výši podle odpracovaných let až jedenáctinásobku,“ uvedl předseda odborů OKD Jaromír Pytlík.

Zástupci vedení společnosti k nesouhlasnému stanovisku odborů zatím uvedli pouze to, že si ho musí nejprve prostudovat. Odmítli nicméně, že by šlo o hromadné propouštění, protože neodchází více než 200 lidí z jednoho dolu.

„To přesně kolektivní smlouva specifikuje, že tito zaměstnanci nemají nárok na sociální odstupné,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Odbory ale tvrdí, že firma zaměstnance účelově převádí mezi jednotlivými doly, aby se plnění vyhnula, a vyšší odstupné pro propuštěné horníky chtějí vybojovat. Co přesně mají v plánu, zatím nezveřejnili. Pracovníci OKD jsou už nyní ve stávkové pohotovosti.

Další jednání je naplánované za dva týdny. Odboráři na něm chtějí řešit také to, že OKD chce propustit vlastní zaměstnance, ačkoliv si stále najímá asi 2000 lidí z dodavatelských firem. Podle vedení firmy se i tady budou snižovat stavy, a to o zhruba 30 procent.

ČRo, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme