Rakouskou kampaň před volbou prezidenta oživil rapový klip 83letého kandidáta

Rakušané si už brzo vyberou nového prezidenta. První volební kolo bude na konci dubna. Rozhodne se o tom, kdo nahradí současnou hlavu státu Heinze Fischera, který už potřetí nemůže kandidovat. Prezidentský úřad má v Rakousku hlavně symbolický a reprezentační význam. A kampaň před volbami tak měla být důstojná, a možná i nudná. Jenže se objevil kandidát, který důstojný vůbec být nechce. Do kampaně tak namísto vídeňského valčíku naplno vlétl úplně jiný hudební styl – rap.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Richard Lugner, jeden z kandidátů na rakouského prezidenta

Richard Lugner, jeden z kandidátů na rakouského prezidenta | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Manfred Werner - Tsui

V 83letech se Richard Lugner vůbec necítí starý na rapování. V čerstvém předvolebním klipu se za tři minuty stihne vypořádat s korupcí v Rakousku i se zahraniční politikou.

„Prázdná gesta, plné kapsy, to dnes k politikům patří,
ještě se vám při tom smějí, v úřadě to všechno změním!“ rapuje svérázný prezidentský kandidát.

Bývalý stavební magnát svoji kandidaturu postavil do velké míry na svojí manželce Cathy. Té je 26 let, je to bývalá zdravotní sestra a prý by byla skvěou první dámou, která osloví i mladší generaci Rakušanů. „Moje žena, ta to jistí, jen zbledněte od závisti,“ opěvuje svou mladou ženu Lugner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakouskou kampaň před volbou prezidenta oživil rapový klip 83letého kandidáta. Více od zpravodaje Vojtěcha Bergera

Ve vídeňském dialektu sice verše znějí trochu méně kostrbatě, pořád ale dost na to, aby vzbudily rozruch. To je ostatně disciplína, kterou Richard Lugner ovládá bezvadně.

Na prezidenta kandidoval poprvé už v roce 1998 a dostal tehdy slušných 10 procent hlasů. Proslavil se i účastí na slavném vídeňském Plese v opeře, kam si poslední čtvrtstoletí zve pravidelně celebrity z celého světa.

V předvolebním videu Lugner také tvrdí, že třeba britskou královnu nebo německou kancléřku by prý namísto do prezidentského sídla v Hofburgu pozval do svého obchodního centra a tři dny by je tam hostil.

Pohrozil také, že by jako prezident mohl jmenovat do funkce předsedy vlády i šéfa populistické strany Svobodných Heinze Christiana Stracheho. Mimochodem právě Strache v předvolebních kampaních rapuje pravidelně.

V rapu se možná oba pánové vyrovnají, zato v preferencích jsou úplně jinde. Stracheho Svobodní mají v průzkumech dlouhodobě kolem 30 procent hlasů, zatímco Richarda Lugnera by teď volilo do prezidentské funkce jen pět procent lidí.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme