Policejní operace v Bruselu pokračuje. Při zásahu byl zabit ozbrojenec s útočnou puškou

Při akci v bruselské čtvrti Forest utrpěli zranění čtyři policisté. Jeden ozbrojenec, jehož totožnost je zatím neznámá, byl zabit. Potvrdila to belgická federální prokuratura. Operace podle belgického premiéra Charlese Michela pokračuje. Skončila nicméně uzávěra okolí a tamní lidé se mohou vracet do svých bytů. Operace podle policie souvisí s teroristickými útoky v Paříži z loňského listopadu. Údajný spolupachatel těchto útoků Saláh Abdeslam ale cílem zátahu nebyl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie odevzdává rodičům děti, které střežila v po dobu akce uzavřené školce

Policie odevzdává rodičům děti, které střežila v po dobu akce uzavřené školce | Zdroj: Reuters

Další dvě podezřelé osoby jsou podle serveru DH.be na útěku a policie po nich intenzivně pátrá. Prokuratura v prohlášení pouze uvedla, že po policistech střílela ‚jedna nebo více osob‘, o osudu případných dalších podezřelých se nezmiňuje.

Ozbrojence pomohla objevit policejní helikoptéra v jedné ze zahrad ve čtvrti Forest. Policisté už začali vracet rodičům děti, které hlídali v uzavřené škole a v jeslích. Informují o tom zahraniční novináři na Twitteru.

Na protiteroristické operaci v Bruselu se podílela i francouzská police. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na francouzského ministra vnitra Bernarda Cazeneuva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle úřadů byla už operace ve čtvrti Forest ukončena, hlásil po 20. hodině z Bruselu zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Jak potvrdil, celá akce souvisí s listopadovými útoky v Paříži, při kterých loni zemřelo na 130 lidí.

Policisté podle prokuratury přišli prohledat byt jen v rámci vyšetřování pařížských atentátů a překvapila je střelba přes dveře v okamžiku, kdy do domu přišli. Byt byl pronajatý na falešné jméno a policisté se domnívali, že je prázdný.

Podle agentury AFP, která se odvolává na francouzský policejní zdroj, je zásah veden proti "známým jednoho nebo několika" z 11 lidí, kteří byli v Belgii obviněni v souvislosti s atentáty v Paříži z 13. listopadu. Útočníci při nich zabili 130 lidí. Vyšetřování ukázalo, že útoky byly z velké části naplánovány v Bruselu.

K útokům v Paříži se přihlásili radikálové z Islámského státu. Jeden z hlavních podezřelých Salah Abdeslam, pocházející z bruselské čtvrti Molenbeek, nebyl dosud dopaden. Abdeslam ale podle francouzského policejního zdroje, citovaného agenturou AFP, dnes terčem operace nebyl.

Belgická police při protiteroristickém zásahu na předměstí Bruselu čelila střelbě | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

ČTK, ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme