Zeman se zastal polské vlády. EU podle něj nemá Varšavu co kritizovat

Miloš Zeman podpořil polskou vládu. Po setkání s prezidentem Andrzejem Dudou prohlásil, že by Evropská unie neměla moralizovat a kritizovat Polsko kvůli ústavní krizi. Místo toho by měla podle českého prezidenta raději řešit příval uprchlíků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidenti Miloš Zeman a Andrzej Duda na Pražském hradě

Prezidenti Miloš Zeman a Andrzej Duda na Pražském hradě | Foto: Filip Jandourek

Andrzeje Dudu vítala na Pražském hradě vojenská hudba. Na svou první státní návštěvu Česka přiletěl i s manželkou Agatou.

Současná polská vláda slyší v poslední době ze zahraničí spíše kritická slova kvůli snaze ovládnout Ústavní soud, veřejnoprávní média a státní správu. Od Miloše Zemana se ale prezident Duda dočkal jen slov podpory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní návštěvu polského prezidenta Andrzeje Dudy v Praze sleduje i zpravodaj ČRo Vít Pohanka

„Vyjádřil jsem názor, že polská vláda vznikla ze svobodných voleb a že by neměla být vystavena moralizující kritice Evropské unie, jež by se naopak měla konečně soustředit na svůj základní úkol, a to je ochrana vnějších hranic Evropské unie,“ upozornil Zeman.

Polský prezident byl viditelně potěšen: „Velmi děkuji za to rozhodné prohlášení pana prezidenta. Každá země by si měla své vnitřní záležitosti svobodně organizovat sama, aniž by musela poslouchat varovná upozornění evropských institucí nebo jiných zemí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O čem jednali český a polský prezident, shrnul zpravodaj ČRo Vít Pohanka

„Je to důležité prohlášení, protože ukazuje, jak moc panu prezidentovi leží na srdci suverenita jeho vlastní země, stejně jako partnerské chování k jiným zemím a hlavně sousedům,“ dodal Duda.

Prezidenti si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání za zlepšení spolupráce mezi oběma národy. Dohodli se také na podpoře lepšího dopravní spojení mezi Polskem a Českem po silnici, železnici i vodě – a to mimo jiné i kanálem Dunaj-Odra.

OBRAZEM: Prezidenti Česka a Polska si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

Číst článek

Andrzej Duda kromě jiného poděkoval Miloši Zemanovi za to, že má polská menšina v České republice dobré podmínky pro život. Podle údajů z posledního sčítání lidu z roku 2011 má 18 tisíc lidí dlouhodobě žijících v Česku polské občanství. 40 tisíc lidí deklarovalo polskou národnost a 50 tisíc lidí označilo polštinu za rodný jazyk. Polská menšina žije hlavně na severní Moravě u hranic s Polskem.

Prezidenti Zeman a Duda s manželkami | Foto: Filip Jandourek

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme