EU bude mít nástroj na pomoc členské zemi v humanitární krizi. Kvůli Řecku

V Evropské unii vznikne mechanismus, který umožní podpořit členský stát potýkající se s humanitární krizí. Dnes se na tom dohodli ministři zahraničí osmadvacítky. Už dříve nástroj navrhla Evropská komise s cílem pomoci především Řecku. Po uzavření balkánské migrační trasy se tam hromadí desítky tisíc migrantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

(Mechanismus, pozn. red.) představuje 300 milionů eur v tomto roce a pak 200 milionů eur v dalších dvou letech, takže dohromady se jedná o 700 milionů eur,“ popsal šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

„Na základě tohoto nového instrumentu jsme se je rozhodli poskytnout Řecku právě proto, aby zvládlo současnou situaci tisíce uprchlíků, které má na svém území,“ dodal.

Mechanismus, který Evropská komise navrhla před dvěma týdny, je obecný. Využít ho tak bude možné například i v případě epidemií, teroristického útoku, ekologické katastrofy nebo rozsáhlé havárie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o (ne)ochotě Evropské unie pomáhat migrační krizí zasaženému Řecku mluvil Jan Schroth, projektový manažer Mezinárodní organizace pro migraci

Podle odhadů v Řecku kvůli uzavřené balkánské trase uvízlo přes 35 tisíc běženců a situace se zřejmě nezmění ani v blízké době – podle rakouské vlády by mělo uzavření balkánské migrační trasy podpořit i Německo. Běženci si – jak řekl rakouský premiér – nemohou vybírat zemi, která jim poskytne pomoc.

Zaorálek také přišel s informací, že může vzniknout nová trasa přes Rusko a Finsko s tím, že přímo Rusové pomáhají v přepravě běženců do Evropy.

Opatrně optimističtí byli dnes ministři zahraničí Evropské unie ohledně otázky, jestli se na unijním summitu koncem týdne podaří uzavřít dohodu s Tureckem o migrační krizi.

Jak před novináři po schůzce poznamenal šéf diplomacie předsednického Nizozemska Bert Koenders, budou ale významné především konkrétní detaily dojednávaného textu.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme