Astronomům mizí vesmírné objekty, jejich archiv trpí zlatou nemocí

Astronomům mizí důkazy o pohybu vesmírných objektů. Důkazy jsou totiž vyfotografované na starých skleněných deskách a tyto desky se chemickou reakcí postupně samovolně rozpadají a obrazy kosmických těles se ztrácí. Astronomové tomu říkají zlatá nemoc a hledají lék. Na skleněné desky fotografují už přes sto let a pro zkoumání vesmíru jsou nenahraditelné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souhvězdí Labutě

Souhvězdí Labutě | Foto: Roberto Mura, CC BY-SA 3.0

„Často jsou to velmi významné procesy, třeba velké výbuchy, zjasnění. Mívají periody, může to být i 50 let. A pochopitelně znalost toho, jak se ten objekt choval v minulosti, je extrémně důležitá. Když ta data nebudou, nebudeme to vědět,“ vysvětluje astronom René Hudec s tím, že astronom potřebuje fotografické desky tak, jako historik potřebuje staré kroniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Astronomům mizí důkazy o pohybu vesmírných objektů. Staré skleněné desky s fotografiemi vesmíru by potřebovali renovaci. Natáčel o tom Lubomír Smatana

Skleněné fotografie lze naštěstí restaurovat, podobně jako středověké pergameny. Má to ale háček.

„Restaurátor musí každou desku vzít do ruky a chemicky ji vyčistit. U nás jich je asi 300 až 400 tisíc. Na celém světě jich je přes deset milionů. Přitom záchrana jedné skleněné fotografie trvá týden,“ říká Miroslava Novotná z Vysoké školy chemicko-technologické.

Originální skleněné fotografie jsou nenahraditelné a kvůli ceně za restaurování se už astronomové smiřují s jejich ztrátou. Jistým řešení je digitalizace, která je levnější, ale ani na to nelze sehnat peníze, pokračuje Miroslava Novotná:

„Nejhorší na tom je, že by se třeba daly vytipovat ty nejdůležitější desky, které je třeba primárně zachránit, ale problém je v tom, že čím déle čekáme, problém se rozrůstá. Jakýkoliv drobný posun ve vzdálenostech zkreslí informaci, která na desce je.“

Zkázu archivních fotografií lze alespoň oddálit a tedy získat čas. Podle astronoma Pavla Suchana by stačilo skladovat desky ve stejných podmínkách, jako se skladují vzácné knihy. Jde ale o peníze, které astronomové nemají.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme