Veterináři zkontrolovali v kraji přes 1200 restaurací, stovka jich dostala pokutu

16. březen 2016

Téměř čtyřicítku restaurací doporučili loni středočeští veterináři po kontrole uzavřít. Důvodem byly špatné hygienické podmínky v kuchyni nebo skladování masa s jinými potravinami. Majitelé provozoven nedostatky odstranili.

Myší trus a plíseň v kuchyni, maso skladované společně se zeleninou a ovocem byly nejčastější prohřešky, za které středočeští veterináři udělovali loni restauracím sankce.

Celkem v kraji zkontrolovali 1250 provozoven, ve 102 případech rozdali pokutu a 38 jich doporučili uzavřít.

„Nebyly například doloženy doklady k původu potravin, zjistili jsme závady ve skladování, v tom, že některé suroviny byly prošlé, takže jsme udělovali sankční opatření a v některých případech dali návrh na uzavření provozovny ostatním dozorovým orgánům,″ konstatoval ředitel krajské veterinární správy Zdeněk Císař.

Uzavřené zůstaly provozovny většinou jen několik dní. Poté, co v nich majitelé uklidili, vymalovali, koupili nové ledničky, je zase otevřeli.

Na kontrolu restaurací se veterináři vypravili loni poprvé. Podle zákona musí dohlížet na zpracování a skladování produktů živočišného původu, masa, mléka nebo vajec. Tam, kde veterináři zjistili problémy, přijdou provozovny zkontrolovat i letos.

autor: haj
Spustit audio