Za pokus o krádež plakátu dostal Američan v KLDR 15 let nucených prací

Do Severní Koreje odjel mladý americký student jako turista, domů se má ale vrátit až za 15 let. Soud v Pchjongjangu ho totiž odsoudil k těžké práci za mřížemi. Za to, že si v hotelu chtěl vzít plakát s politickou tématikou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušnice severokorejské armády na stanovišti poblíž hranice s Jižní Koreou

Příslušnice severokorejské armády na stanovišti poblíž hranice s Jižní Koreou | Zdroj: Reuters

Pozorovatelé berou trest jako součást vládní propagandy, která prakticky neustále očerňuje hlavního nepřítele, tedy Spojené státy. I z tohoto důvodu si úřady v KLDR nenechají ujít žádnou příležitost, aby odsouzeného Američana přinutily se veřejně omluvit.

A dělá jim radost, když prosí o milost, podobně jako teď v případu studenta Virginské univerzity, který si jako trofej chtěl odvézt plakát vyjadřující lásku Severokorejců k vládnímu režimu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obdobné tresty pro cizince nejsou v KLDR výjimečné, připomíná Robet Mikoláš

Obdobné tresty pro cizince nejsou výjimečné. V současnosti jsou v KLDR vězněni tři občané ze Severní Ameriky. Minulý měsíc byl třeba odsouzen 60letý kanadský pastor k doživotnímu žaláři a nuceným pracím za údajnou podvratnou činnost.

Jednadvacetiletý student Virginské univerzity Otto Warmbier, obviněný podle AP z podvratné činnosti, byl usvědčen a odsouzen během hodinového soudního procesu dnes ráno. Zatčen byl v lednu těsně před nástupem do letadla mířícího do Číny a na konci února se přiznal k "závažným trestným činům" proti státu, uvedla severokorejská média.
Pramen: ČTK

Proto také Spojené státy a Kanada varují své občany před cestami do této východoasijské země.

Pchjongjang navíc jejich odsouzení využívá nejen k vlastní propagandě, ale také k vydírání Washingtonu, kdy na sebe poutá mezinárodní pozornost.

A zároveň si tím de facto vynutí návštěvu vysokého amerického úředníka, který pak přijede do Pchjongjangu, aby zajistil jejich propuštění. V nedávné minulosti to byl například exprezident Bill Clinton.

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme