Česká loď stále blokuje dopravu v Drážďanech. Loďaři se snaží přeložit 800 tun soli

Labe v Drážďanech stále blokuje česká nákladní loď. Vyproštění potrvá minimálně do zítřka. Loďaři musí nejprve přeložit 800tunový náklad soli, a plavidlo tak odlehčit. Plavidlo mířilo v pondělí do Ústí nad Labem. Pod Albertovým mostem ho ale strhl proud. Loď se pak otočila napříč a řeku zablokovala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká nákladní loď zablokovala dopravu na Labi v Drážďanech

Česká nákladní loď zablokovala dopravu na Labi v Drážďanech | Zdroj: ČTK

Loď Albis je vzpříčená kolmo k proudu, blokuje tři mostní pilíře a zcela tak znemožňuje průplav pod mostem. Už včera se loďaři dvakrát neúspěšně pokusili plavidlo vyprostit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká loď stále blokuje dopravu v Drážďanech. Loďaři se snaží přeložit 800 tun soli. Na místě natáčel reportér Tomáš Kopecký

Před třetím pokusem chtějí loď odlehčit, aby se snížil její ponor. Náklad z plavidla dostanou dvě auta přímo z Albertova mostu. Jde v podstatě o mobilní vysavače s ramenem a trubkami, které by měly dokázat materiál z lodi doslova vysát.

Podle Lukáše Hradského ze společnosti Evropská vodní doprava, která loď vlastní, se bude na překládce pracovat celou noc.

Jestli stihnou rejdaři materiál přeložit do zítřka tak, aby se mohli znovu pokusit během dne uvízlou loď vyprostit, zatím není jisté.

„Je otázka, jak dlouho to potrvá. Teoreticky nějakých 20 hodin, možná více. Záleží, jak to celé bude fungovat,“ vysvětluje Hradský a dodává, že se uvažovalo i nad možností vypustit sůl do Labe. Varianta ale padla kvůli ochraně životního prostředí.

Nevšední pohled na uvízlou českou loď si nenechaly ujít desítky lidí. Byli mezi nimi i manželé Scholzovi.

„Četli jsme v novinách, co se stalo, tak jsme se přišli podívat, myslíme, že za to může vadný motor v lodi,“ domnívají se Scholzovi. Oficiální příčinu nehody ale objasní až policejní vyšetřování.

Podobná nehoda se stala v Drážďanech i loni na konci roku. Na Labi uvízla taky česká loď a zastavila tam dopravu na několik dní. Devadesátimetrové plavidlo tehdy pomohla vyprostit vlna vypuštěná ze střekovských zdymadel v Ústí nad Labem, která zvedla hladinu řeky. Tento postup by ale podle odborníků nyní nepomohl.

ČRo, Tomáš Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme