Alpští lyžaři jsou tlačeni k extrémním výkonům, odnášejí to zraněními, říká Čechokanaďan Hudec

Po dnešku může být jasno, že rakouský rekordman Marcel Hirscher vyhraje velký křišťálový glóbus popáté v řadě a mezi ženami bude naopak poprvé královnou zimy domácí Švýcarka Lara Gutová. Ve Svatém Mořici začíná finále světového poháru, které ale mohlo být mnohem dramatičtější a jména vítězů jiná. Jenže alpští lyžaři jsou tlačeni k extrémním výkonům a i letos to zraněními odnesly velké hvězdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čechokanaďan Jan Hudec ve Whistleru

Čechokanaďan Jan Hudec ve Whistleru | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Lindsey Vonnová se znovu zranila a její fanoušci, kterých má opravdu hodně, z toho byli špatní. Ona samozřejmě také. Zraněný Svindal tam také není, stejně jako Ted Ligety, který se zranil v tréninku,“ nabízí pro ČRo výčet těch nejslavnějších kolegů muž, který by na seznam mohl přidat i sám sebe, Čechokanaďan, bronzový z olympijského super-G v Soči Jan Hudec.

Také on je zraněný, a tak se dnes do Svatého Mořice vydá jen jako fanoušek a podnikatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alpské lyžování je nebezpečný sport, sportovci to donášejí zraněními, říká Čechokanaďan, bronzový z olympijského superG v Soči, Jan Hudec

Zmíněné Nora Svindala ani Američanku Vonnovou tam v akci neuvidí, a přitom právě oni byli největšími favority na křišťálové glóby pro nejlepšího sjezdaře, než jim skvěle rozjetou sezonu překazily ošklivé pády v Kitzbühelu a Andoře.

„Všichni víme, že to není extra bezpečný sport. Proto to má tolik fanoušků, ti chápou, jak nebezpečný sport to může být hlavně ve sjezdu nebo super-G. Podle mě by to ale mělo být méně nebezpečné. Problém ale je, že většina těch, kteří rozhodují o tratích, lyžích, vázání a lyžácích, jsou lidé, kteří nesjíždějí ten kopec v té rychlosti,“ říká Hudec.

„Když lidé bojují o peníze, jde riziko vždycky nahoru. A nevím, kdo to změní. Možná já,“ dodává odhodlaný šumperský rodák, který už pracuje na tom, aby i mezi alpskými lyžaři vznikla obdoba hráčských asociací, které hájí zájmy sportovců třeba ve fotbale, tenise nebo hokejové NHL.

Kromě toho bude Jan Hudec ve Svatém Mořici nasávat atmosféru, příští rok by se rád vrátil ještě jako závodník na tamní mistrovství světa.

Podobně jako jediná Češka ve finále Světového poháru Šárka Strachová. Tu čeká poslední slalom sezony v sobotu.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme