Slovenský župan Kotleba zrušil divadelní představení, které se mu nelíbilo

Banskobystrický župan a také poslanec slovenského parlamentu Marian Kotleba nechal předčasně ukončit divadelní představení, protože obsahovalo vulgarismy. Divadelní hru Kováři si Kotlebův úřad objednal na slavnost oceňování učitelů v Brezně od místního souboru Jána Chalupky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Kotleba

Marian Kotleba | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

Kotlebův úřad své rozhodnutí hájí tím, že chtěl představením přispět ke slavnostní události, ale herci od začátku používali expresivní výrazy, kterých přibývalo.

Proto Marian Kotleba asi v polovině představení nařídil inscenaci ukončit. Herci uposlechli a odešli ze scény.

Členové souboru prý úřad na pojetí hry předem upozorňovali. Podle šéfa divadla Gabriela Obernauera navíc neslušné výrazy nejsou použité prvoplánově. „Těmi vulgarismy se dává najevo charakter člověka,“ říká Obernauer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Banskobystrický župan Marian Kotleba nechal kvůli vulgarismům předčasně ukončit divadelní představení. Mluvil o tom zpravodaj Petr Vavrouška

Hercům ale nikdo nevysvětlil, proč muselo dojít k tak krajnímu řešení. Mluví o zlovůli a cenzuře. „Když si někdo něco objedná a potom to zruší, je slušností říct, z jakého důvodu to udělal. V životě se mi tohle nestalo, hraju divadlo víc než 50 let. Nečekali jsme to zkrátka,“ dodává šéf souboru.

Bánskobystrický krajský úřad zvažuje i podání trestního oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení.

Není to přitom poprvé, co Marian Kotleba cenzuruje kulturu. Loni například odmítl schválit už přidělené dotace pro loutkové divadlo na projekt, který varoval mladé lidi před extremismem a xenofobií.

Podpis Kotleby, který je známý svým radikálním postojem k Romům nebo obdivem ke slovenskému klerofašistickému státu, měl přitom být jen formalitou.

Kotleba také zrušil dotace pro mezinárodní festival tance a tvrdil, že jde o dekadentní umění. Divadelníci z Brezna teď čekají, že se k nim může zachovat dost podobně.

Petr Vavrouška, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme