Senát schválil elektronickou evidenci tržeb. Normu ještě musí podepsat prezident

Senát dnes podle očekávání schválil zavedení elektronické evidence tržeb. Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a až 18 miliard korun do státní pokladny. Podle pravicové opozice návrh ohrozí řadu drobných živnostníků. Zákon musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman, který ho už ale dříve podpořil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ustavující schůze Senátu, volba předsedy Senátu

Ustavující schůze Senátu, volba předsedy Senátu | Foto: Filip Jandourek

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO dnes před senátory řekl, že asi 600 tisíc podnikatelů bude muset své pokladny připojit k elektronické evidenci tržeb (EET) prostřednictvím internetu.

Mnoho z nich si podle něj také bude muset koupit nová pokladní zařízení. Ministr financí ale zároveň upozornil, že kromě povinností přinese zákon podnikatelům i určité výhody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senát podpořil elektronickou evidenci tržeb. Normu ještě musí podepsat prezident. Schvalování sledovala reportérka Lenka Jansová

„Odměnou jim budou nižší daně, například současně navrhované snížení DPH u stravovacích služeb z 21 na 15 procent. Odměnou jim bude také méně kontrol a jednodušší prokazování tržeb v daňovém řízení. Hlavní odměnou jim bude ochrana před nekalou konkurencí, která dosahuje lepších ekonomických výsledků kvůli krádežím peněz z veřejných rozpočtů,“ vyjmenoval Babiš.

Předseda senátního hospodářského výboru Jan Hajda z ČSSD argumentoval tím, že se v Česku musí vytvořit férové prostředí pro všechny podnikatele.

„Není možné, aby tady byla skupina podnikatelů, která odvádí daně a chová se poctivě, a na druhé straně, aby byla skupina podnikatelů, kteří podnikají v podstatě bez evidence, neodvádí daně a doslova podvádí,“ dodal Hajda.

Argumenty opozice v Senátu

Pravicová opozice ale dlouhodobě tvrdí, že zavedení EET jen zbytečně zatíží podnikatele, ty menší prý může dokonce zlikvidovat.

„Není pravda, a potvrdil to ministr financí Chorvatska, že by tam došlo ke zlepšení výběru daní. Není pravda, že podnikatelé a živnostníky EET nijak neohrozí. Ve zmiňovaném Chorvatsku zaniklo asi 20 tisíc živností,“ uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Opozice také poukazuje na to, že daňové úniky mají na svědomí spíše velké firmy než drobní podnikatelé.

„V segmentu malého a středního podnikatele se realizuje pouze asi 7 procent daňových úniků, 93 procent se odehrává ve velkých firmách. Tento velice nákladný systém (EET) je zcela neúměrný tomu, koho má zasáhnout. Postihne pouze ty slušné, ti neslušní se z toho opět vyzují,“ konstatovala Veronika Vrecionová z ODS.

Elektronická evidence tržeb (EET) v Evropě | Foto: Český rozhlas

Senátoři si vyměňovali argumenty přibližně čtyři hodiny. Nakonec 43 senátorů hlasovalo pro EET. Návrh přesto nepodpořili všichni senátoři za KDU-ČSL. Ministra financí Andreje Babiše to prý překvapilo.

„Pro vládu je to klíčový zákon. V rámci koaličního vyjednávání jsme KDU-ČSL velice ustoupili i z hlediska rozprostření toho zákona a obsahu. Byl jsem překvapený, i když jsme hlasovali ve sněmovně, tak jediný pozměňovací návrh byl schválený ten lidovecký,“ řekl Babiš.

Jako první by se do evidence měly zapojit hotely a restaurace, a to zřejmě už od listopadu. Záleží na tom, kdy norma vyjde ve sbírce zákonů. Postupně přijde řada i na další podnikatele, kteří budou muset elektronicky posílat finanční správě informace o tržbě a vystavovat zákazníkům účtenky.

Pravicová opozice chce ještě zákon napadnout u Ústavního soudu. Stížnost ale může podat, až začne norma platit. Koalice při prosazování normy údajně porušila jednací řád Poslanecké sněmovny, když ukončila rozpravu a rozhodla, že se bude o návrhu zákona hlasovat, i přes nesouhlas opozice.

O evidenci tržeb diskutovali poslanci přes 40 hodin. Návrh zákona nakonec schválili 10. února.

Elektronická evidence tržeb (EET) | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme