Kajakáři v Riu de Janeiru museli zrušit trénink. V olympijském kanálu nebyla voda

Olympijský kanál pro vodní slalom v Riu de Janeiru se ocitl bez vody. Kanoisté a kajakáři, kteří tam měli naplánovaný trénink, ho tak museli zrušit. Za vším je podle spekulací brazilských médií technická porucha generátoru elektřiny. Radnice potíže nevysvětlila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový olympijský kanál si vyzkoušel i zkušený italský kajakář Daniele Molmenti

Nový olympijský kanál si vyzkoušel i zkušený italský kajakář Daniele Molmenti | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Právě radnice Ria de Janeira je majitelem a provozovatelem areálu. Pro olympijské hry byl postaven takzvaně na zelené louce a jeho design testovali čeští inženýři. Oficiální verze potíže neobjasnila, sdělila pouze, že šlo o problémy s čerpadlem.

V uzavřeném areálu slouží k tomu, aby vodu z velkého bazénu ve spodní části hnalo do závodní dráhy. Jeho výpadek tak znemožnil plánované tréninky.

Místní média spekulují o tom, že se porucha stala na generátoru elektřiny. Areál totiž zatím není napojený na pevnou elektrickou síť. Stát se tak má až tento pátek.

Olympijský park bude energeticky velmi náročný. Spotřebuje stejně elektřiny jako město se 43 tisíci obyvatel. Staví se proto kvůli němu úplně nová rozvodna.

„Rozvodná stanice bude napojená na dvě další, aby v případě poruchy proud nevypadl,“ řekl Ronald Neder ze společnosti Furnas zodpovědné za práce.

Kanál pro vodní slalom není jediná část, která ještě není pro olympijské hry zcela přichystaná. Hotové není třeba i zázemí kolem arén pro moderní pětiboj. Se stavem areálů se právě v Riu de Janeiru seznamuje i delegace Českého olympijského výboru.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme