Rakousko si připomíná 100 let od smrti Františka Josefa I.

Letos 21. listopadu uplyne 100 let od smrti Františka Josefa I. Rakousko si ale výročí připomíná už teď. Ve Vídni a okolí začíná série výstav. Někdejšího rakouského císaře ukážou jako vášnivého lovce, milovníka vojenství i člověka zasaženého řadou osobních tragédií. Jeden atentát sám přežil, dalšímu podlehla jeho žena, císařovna Sissi a později i synovec a následník trůnu František Ferdinand ď Este.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Josef I.

František Josef I. | Foto: Karl Pietzner (1853-1927)

„Vzbuďte mě o půl čtvrté, nestihl jsem ještě dokončit všechnu práci.“ To měla být poslední slova Františka Josefa před tím, než zemřel.

„Až do poslední chvíle zachovával císař svou pracovní rutinu. I když podle některých svědectví sice často za stolem usínal nebo možná kolaboval. Nakonec ho uložili do postele, kde kolem deváté večer zemřel,“ popisuje historik Martin Muttschlechner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakousko si připomíná 100 let od smrti Františka Josefa I. Ve Vídni a okolí začíná série výstav. Natáčel reportér Vojtěch Berger

Úmrtím mocnáře začíná i celá výstava ve vídeňském zámku Schönbrunn. Návštěvníci tu uvidí celý vozový park císařských kočárů, včetně toho pohřebního. Další výstavy ve Vídni i těsně za ní pak představí období vlády i osobnost císaře.

„Sám sebe jednou označil za ouřadu. Nebyl to bezesporu žádný vizionář, ale zato geniální správce státu. Perfektně věděl, kterou páku moci použít, aby dosáhnul cíle,“ přibližuje Muttschlechner.

Na jedné z výstav je také dotazník ze sčítání lidu, kam František Josef do kolonky povolání poctivě napsal „rakouský císař“, „uherský a český král“.

Před 100 lety

Císař jako lovec

Výstavy ale mají ukázat někdejšího císaře i jinak. Občas třeba podlehl jiným ženám. Patřila k nim i Katharina Schrattová, jedna z nejslavnějších hereček své doby v Rakousku. Císař prý kvůli ní chodil do divadla tak často, že to začalo být nápadné i jeho rodině.

„Císařovna Sissi se rozhodla jednat a udělala ze Schrattové oficiální rodinnou přítelkyni. Zahrnula ji dokonce do adresátů důvěrné korespondence. Setkání císaře s herečkou pak nebyla na veřejnosti tak pohoršující,“ dodává životopisec císařovny Sissi Michael Wohlfahrt.

Františka Josefa představí výstavy i jako vášnivého lovce. Celkem za svůj život skolil asi 50 tisíc kusů zvěře.

František Josef I. | Foto: autor neznámý public domain

„První zbraň dostal František Josef už ve čtyřech letech. To neznamená, že hned začal lovit, ale asi se zastřeloval v zámecké zahradě v Schönbrunnu. Později ale střílel na všechno, co se dalo ulovit,“ podotýká šéf dvorních sbírek lovu a zbroje Matthias Pfaffenbichler.

Pušku odložil císař až v 83 letech. K vidění tak jsou exponáty jako piknikový lovecký koš nebo vlastnoruční skici koní, které namaloval František Josef ve 13 letech. Návštěvnáci se seznámí také s kritikou císaře.

„Tahle karikatura ukazuje starého císaře na trůně, pod ním hromada mrtvol. Šavlí dokonce propichuje dítě. Nakreslil to nejspíš někdo z českého politického exilu, asi v roce 1915. Je to narážka na násilné excesy císařské armády a na snahu Františka Josefa udržet monarchii za každou cenu pohromadě,“ vysvětluje historik Muttschlechner.

Výstavy ve Vídni a na dolnorakouském zámku Niederweiden potrvají až do konce listopadu.

František Josef I. v roce 1865 | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme