Koalice se zatím neshodla na společném postupu při schůzi k Čapímu hnízdu

Koaliční rada se ve středu nedohodla na společném postupu na mimořádné schůzi sněmovny ke kauze Čapí hnízdo. KDU-ČSL byla pro schválení programu schůze, ANO zatím proti. Poslanecké kluby o tom budou ještě jednat v úterý. Po včerejším jednání to uvedli předsedové koaličních stran. Zároveň se vyslovili pro zachování vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

O mimořádnou schůzi, která by se měla uskutečnit příští týden ve středu, požádaly opoziční TOP 09 a ODS. Chtějí, aby Babiš vysvětlil nejasnosti ohledně padesátimilionové dotace pro Čapí hnízdo.

Kauza vyplnila i většinu středečního jednání koaliční rady. Lidovci chtěli, aby koalice program schůze podpořila.

„My jsme se snažili kolegy přesvědčit, že je to rozumné,“ řekl po jednání vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Zatím však nepochodil.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky tomu společnost dosáhla na evropskou dotaci přes 50 milionů korun, kterou by firma z rozsáhlého koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu. Někteří opoziční politici tento postup vnímají jako dotační podvod.
Zdroj: ČTK

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek je přesvědčený, že budou stačit projevy poslanců s přednostními právy, tedy že není nutné schválit program schůze.

„My bychom preferovali, aby ta diskuse byla věcná, aby se tam neopakovaly dotazy, jako tomu bylo u EET,“ řekl Faltýnek.

Podle šéfa poslanců sociální demokracie Romana Sklenáka je kauza vážná a Babiš by ji měl vysvětlit.

„Já jsem zformuloval dvě otázky: Komu patřilo Čapí hnízdo v době, kdy získalo dotaci, a proč vůbec došlo k té majetkové dispozici tam a zpátky,“ řekl Sklenák.

Strany se nicméně shodují na tom, že kauza by neměla ovlivnit práci koalice, která podle nich funguje dobře.

Babiš pozval Zemana do Čapího hnízda. Prezident chce vzít i děti z Klokánků

Číst článek

ČTK, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme