Čeští policisté se v Británii učí, jak pracovat s menšinami. Provází je romský kolega Torák

Zatímco v Česku je práce komunitních policistů takříkajíc v plenkách, v Británii je činnost těchto lidí – hlavně v problémových lokalitách s vysokým procentem přistěhovalců – základ policejní práce. V těchto dnech se do anglického Peterborough přijela inspirovat skupina českých policistů. Zasvěceného průvodce jim dělá český romský policista Petr Torák, muž nedávno oceněný britskou panovnicí právě za svou práci pro místní českou a slovenskou komunitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policista Petr Torák

Policista Petr Torák | Foto: Jiří Hošek

„Jsme tady dneska i proto, že i pro nás je Petr se svou prací vzorem,“ říká podplukovník Václav Vlček, hlavní styčný důstojník pro menšiny z policejního prezidia.

„Nemůžeme převzít všecko, nejde to, ale ty základy práce policie v komunitě určitě převzít jdou. Česká policie se potřebuje vydat jiným směrem,“ podotýká Václav Vlček, který u britských kolegů nehledá inspiraci poprvé.

Přehrát

00:00 / 00:00

O práci s menšinami natáčel v Peterborough s policisty zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Skupina českých policistů zažívá v Peterborough syrovou realitu silně multikulturního a multietnického města, kde vedle sebe žije na 120 národností. Na programu nechyběla třeba návštěva jedné z peterboroughských mešit.

„Byla tam spousta takových otázek, které možná až někdy nebyly příjemné těm imámům, ale oni byli velice nadšení, že je tam ten zájem a že se lidi ptají,“ líčí Petr Torák.

„Bylo to velice pozitivní. Dokonce ti imámové řekli, že by rádi přijeli do České republiky a udělali by školení pro policisty ohledně muslimské komunity v České republice, v Anglii a jak lépe pracovat s muslimskou komunitou,“ dodává Torák.

Známého policistu v Peterborough lidé zastavují na ulici, a neustále mu někdo s žádostí o pomoc nebo o radu telefonuje. Na styčnou důstojnici policie Jihomoravského kraje, kapitánku Dagmar Doležalovou, taková praxe silně zapůsobila.

„Opravdu je vidět, že je v té komunitě známý, že se na něj obracejí lidé se svým problémy a že opravdu má jejich důvěru. Toto, si myslím, je takový příklad nebo vzor, to bychom si taky představovali, že i ti čeští policisté budou mít takovou důvěru a budou se na ně s tou důvěrou obracet obyvatelé třeba z těch sociálně vyloučených lokalit nebo i jiná veřejnost,“ říká policistka.

Specialisté zatím do čtyř krajů

Česká policie chce oslovit romskou komunitu i další menšiny v náborové kampani. Podplukovník Vlček přiznává, že takoví policisté představují velkou pomoc, protože se těší větší důvěře, a mají také nezbytnou znalost prostředí.

„V rámci projektu pracujeme se 40 specialisty pro práci s romskou menšinou a z nich máme čtyři Romy,“ říká Vlček, který číslo vzhledem k personálnímu stavu u policie obecně nepovažuje za špatné.

Ve čtyřech českých krajích zavádí policie novou pozici specialisty pro práci s romskou menšinou v sociálně vyloučených lokalitách. Pilotní projekt se v první fázi týká krajů Moravskoslezského, Olomouckého, Ústeckého a Karlovarského.

Právě tam chce policie podle podplukovníka Vlčka zkusit obyvatelům problémových lokalit po britském vzoru strážce zákona víc přiblížit.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme