Česko na summitu v Bruselu podpoří dohodu s Tureckem

Česko je připravené podpořit na summitu EU dohodu s Tureckem. Česká vláda chce, aby rychle začalo fungovat navracení migrantů z Řecka do Turecka, což by mělo přispět k narušení „obchodních modelů“ pašeráků lidí, ke snížení motivace uprchlíků podnikat nebezpečné cesty a v důsledku ke zmírnění migračního proudu. Summit EU se koná dnes a zítra v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci vystupují z gumového člunu na řeckém ostrově Lesbos

Uprchlíci vystupují z gumového člunu na řeckém ostrově Lesbos | Foto: flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0, CAFOD Photo Library

„Cílem České republiky je udržet tu situaci, která dnes nastala v oblasti západního Balkánu, to znamená zastavit migraci v oblasti západního Balkánu. Chceme, aby země, které regulují migraci, které posílily kontroly, cítily silnou podporu ze strany celé Evropské unie,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Summit by se měl vrátit k návrhům, které Turecko předložilo na začátku minulého týdne. Turci by podle návrhu převzali plošně zpět všechny migranty, kteří se od určitého data dostanou na řecké ostrovy.

Migranty z jiných zemí než ze Sýrie by měli Turci přijímat z Evropy zpět bez jakýchkoliv podmínek. Za každého syrského uprchlíka mezi vrácenými migranty by pak unie z Turecka na své území dopravila jiného Syřana s právem na azyl.

„Pro Českou republiku je prioritou, aby byl pro přesídlení Syřanů z Turecka využit již schválený mechanismus pro přesídlování a relokaci. Česká vláda proto bude prosazovat, aby dohoda s Tureckem nepředstavovala žádné nové závazky pro členské státy v oblasti relokací a přesídlování,“ píše se ve zprávě na webu vlády.

Za uzavření hranic požaduje Turecko uvolnění vízového styku a osmdesátimiliardový příspěvek na zvládnutí velkého počtu uprchlíků. Těch je v Turecku dva a tři čtvrtě milionu.

„Když by tento systém začal fungovat, tak to znamená zastavení toho migračního tlaku,“ poznamenal Sobotka.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme