Řidič Uberu, který zastřelil šest lidí, žaluje firmu o odškodné

Řidič alternativní taxislužby Uber Jason Dalton, který se přiznal k únorovému zastřelení šesti lidí, zažaloval internetovou firmu o deset milionů dolarů (přibližně 241 milionů korun). Podle řidiče může Uber za to, že skončil ve vazbě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američan Jason Dalton tvrdí, že je ve vězení kvůli společnosti Uber

Američan Jason Dalton tvrdí, že je ve vězení kvůli společnosti Uber | Zdroj: Reuters

Dalton tvrdí, že ho firma nutila pracovat i když byl nemocný, nedala mu žádný vánoční bonus, neproplácela přesčasy nebo ho nepozvala na žádný podnikový večírek. Tím mu prý způsobila psychickou újmu.

Uber podle Američana může i za to, že neměl čas na své dvě děti a že se s ním manželka rozvádí. To vše stojí v rukou napsaném dokumentu, který se objevil na webu San Francisco Business Times. Deník Washington Post ale upozornil, že se zatím nepodařilo ověřit, jestli stížnost skutečně sepsal Jason Dalton.

Ten byl obžalován z toho, že postřelil osm lidí, šest z nich zranění nepřežilo. K činu se přiznal a vysvětlil to tím, že mobilní aplikace Uberu nad jeho tělem dokázala převzít kontrolu. Vždy, když zmáčkl tlačítko aplikace, objevila se na displeji rohatá hlava ďábla, která mu dávala úkoly. Pokud soud jeho vinu uzná, hrozí Daltonovi doživotí.

Dalton si prý útoky nepamatuje. Policisté u něj při domovní prohlídce našli asi tucet zbraní a munici. Soudce, který má případ na starosti, nařídil psychologické vyšetření střelce.

Společnost po činu uvedla, že před střelbou neměla žádné náznaky toho, že by Dalton mohl být nebezpečný. Naopak na něho měla dobré reference. Jezdit začal pro Uber 25. ledna a před střelbou absolvoval asi 100 jízd.

Uber | Foto: Český rozhlas

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme