Ceny bytů v Česku rostou, průměrně o devět procent na 1,6 milionu korun

Ceny bytů v Česku od jara do konce loňského roku vzrostly průměrně o devět procent na 1,6 milionu korun. Ukazují to údaje největšího českého inzertního serveru Sreality.cz. Nejvíc se daří prodeji dvoupokojových bytů, zájem je i o jejich pronájem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Marián Vojtek

Zatímco ještě loni v létě stál byt o velikosti 1+kk v průměru 720 tisíc korun, letos už jeho cena vzrostla o 280 tisíc korun. Třípokojový byt ještě loni mohli zájemci sehnat v průměru za 1,5 milionu, teď je o více než 200 tisíc dražší.

Cena nemovitosti ale závisí na lokalitě. Jednoznačně nejdražší jsou byty v Praze. Na druhou stranu ale v metropoli rostou ceny pomaleji.

Zatímco v Karlovarském, Jihomoravském a Libereckém kraji vzrostly o 15 procent, v hlavním městě jen o pět procent. Česko ale není žádnou výjimkou. Ceny rostou v celé Evropě - kromě Řecka a Itálie.

Hypotéky jsou stále levné

I přesto, že prodejní ceny bytů rostou, neměli by lidé, kteří o koupi nemovitosti uvažují, váhat. Na trhu totiž zůstávají stále levné hypotéky. Úroky v únoru klesly na rekordní minimum - průměrná úroková sazba byla dokonce lehce nad dvěma procenty.

Teď je navíc i výhodná doba pro nákup nemovitosti za účelem pronájmu. Investovat se vyplatí do panelového bytu. Oproti cihlovému je totiž až dvojnásobně levnější. Rozdíl v nájmu je ale jen čtvrtinový.

Jen pětina Čechů bydlí v nájmu, ostatní žijí ve vlastním. Pro ekonomiku je to riskantní, tvrdí sociolog

Číst článek

Obvyklá cena pronájmu v Česku oproti hlavnímu městu je poloviční. Zatímco v Praze je průměrný měsíční pronájem 14 tisíc korun, v ostatních regionech je to 7,5 tisíce korun.

Díky levným hypotékám si nemovitosti pořizují i lidé, kteří nemají našetřený dostatek peněz nebo mají nižší příjmy. Například na splátku hypotéky dá průměrná domácnost v současnosti až třetinu svých čistých příjmů.

Průměrná cena bytu za m2 na začátku roku 2016 | Foto: Český rozhlas

Průměrná prodejní cena bytu na začátku roku 2016 | Foto: Český rozhlas

Průměrná úroková sazba hypoték v únoru klesla na 2, 02 procenta | Foto: Český rozhlas

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme