Dva střelci z bruselské čtvrti Forest jsou stále na útěku

Belgická policie stále pátrá po dvou střelcích, kteří jsou po úterní razii v bruselské čtvrti Forest na útěku. Premiér Charles Michel vyzval Belgičany ke klidu, upozornil ale, že teroristická hrozba stále trvá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgická policie stále pátrá po dvou uprchlých ozbrojencích (foto z 15. března)

Belgická policie stále pátrá po dvou uprchlých ozbrojencích (foto z 15. března) | Zdroj: Reuters

„Zachování třetího stupně varování (z celkových čtyř, pozn. red.) znamená, že nebezpečí je stále možné a reálné,“ upozornil spoluobčany belgický premiér Michel při hodnocení úterního zásahu policie v okrajové části Bruselu. Belgičany ale také vyzval, aby zachovali chladnou hlavu.

Mezitím se mezi experty oslovenými belgickými médii objevily pochybnosti o schopnosti policie zakročit proti teroristickým buňkám.

Výsledkem zátahu totiž byl jeden mrtvý stoupenec Islámského státu. Dva další policii utekli. Na středeční tiskové konferenci pak kriminalisté oznámili, že v souvislosti se střelbou ve čtvrti Forest zadrželi dvě osoby, které prověřují. Později ovšem obě propustili.

Část odborníků na bezpečnostní problematiku se ale zastává belgické policie, protože s informacemi, které měla k dispozici, nemohla akci připravit lépe.

Společná operace belgické a francouzské policie podle francouzského ministra vnitra Bernarda Cazeneuva minimalizovala nebezpečí bezprostředně hrozícího atentátu.

Policisté se v Bruselu pustili do rozsáhlých razií v úterý odpoledne poté, co se belgicko-francouzský tým dostal při rutinní kontrole bytu pod palbu. Tým chtěl na místě zajistit důkazy související s loňskými listopadovými útoky v Paříži.

Pavel Novák, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme