Všude kolem odpadky a úřady nic neřeší, stěžují si Britové. Na počest královny pořádají úklidovou akci

Britští poddaní si lámali hlavu, co věnovat k nadcházejícím 90. narozeninám královně Alžbětě II. Jednu z nejbohatších žen světa je samozřejmě dost těžké uctít. Jeden celonárodní nápad se ale přece jen zrodil, a už ho podpořilo na 200 tisíc ritů. Pojďme Spojené království před narozeninami trochu uklidit. Právě tak vznikla akce pojmenovaná Clean for the Queen, Ukliď pro královnu.

„Ekologické hledisko je samozřejmě důležité, ale pro mě je klíčové, že tahle akce lidi sbližuje. Spojuje to věkově i společensky rozdílné členy naší komunity,“ popisuje mi čerstvá absolventka vysoké školy Rebecca v elegantních holínkách, do místního terénu dost nezbytné pomůcky.

„Přiznám se, že moc nepřemýšlím o tom, že to dělám pro královnu. Královská rodina v Británii funguje jako určitý společenský tmel. Lidé rádi pořádají pouliční párty, když královna slaví narozeniny, nebo když se brali Kate s Williamem. Je to součást naší identity,“ vysvětluje.

Čtěte také

To už si vysvětluju plán dnešní akce s Adrianem Evansem, šéfem kampaně Clean for the Queen. Ani Adrian není žádný zaslepený roayalista, který by měl obrázky Alžběty II. polepené stěny svého obydlí.

Uklízet bude přes 200 tsicí lidí

„Máme tu opravdu dvě stránky věci. Hodně Britů štvou spousty odpadků, které se povalují všude kolem, a jsou frustrovaní z neochoty úřadů s tím něco zásadního udělat. Stejně tak tu ale máme hodně lidí, kteří vášnivě milují monarchii. Když se objevila příležitost v podobě 90. narozenin královny, byla by škoda toho nevyužít a nespojit ty dvě věci,“ říká Adrian.

Mezi dobrovolníky na břehu Temže poněkud vyčnívají Ray s Alim, a to nejen svým hipsterským vzezřením, ale taky tím, že sbírají cíleně čiré PET lahve. Rayovi tahle činnost dává velkou satisfakci.

Hledači čirých PET lahví Ray a Ali

„Sbíráme právě tyhle lahve, abychom z nich recyklováním získali polyesterová vlákna. Z těch potom vyrábíme plavky. Ten proces není úplně snadný, ale doufáme, že čím dál tím víc takových lahví dostane druhou šanci. Už asi 20 pete postačí na výrobu jedněch plavek. Podívejte se sem do toho pytle, co jsem zatím nasbíral. Koukáme se tak na dvoje, troje budoucí plavky,“ ukazuje Ray.

K úklidu pro britskou panovnici se na internetu přihlásilo přes 200 tisíc. Adrian Evans si není jistý, kolik se jich na jednotlivých akcích nakonec skutečně objeví. V případě Britů a projektu spojeného s kulatinami Alžběty II. bych nevylučoval, že účast bude nakonec ještě vyšší.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio