Paulo Coelho oslaví v Praze milion prodaných výtisků svých knih v češtině

Stal se jedním z nejznámějších spisovatelů vůbec a jeho knihy jsou bestsellery v mnoha koutech světa. Teď je Brazilec Paulo Coelho v Česku. Mimo jiné tu oslaví neuvěřitelný milion prodaných výtisků svých knih v češtině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatel Paulo Coelho navštívil kostel Panny Marie Vítězné, kde se poklonil pražskému Jezulátku

Spisovatel Paulo Coelho navštívil kostel Panny Marie Vítězné, kde se poklonil pražskému Jezulátku | Zdroj: ČTK

Hraný dokument o jeho životě se jmenuje podle jeho prvního úspěšného románu Poutník. Od roku 1988, kdy kniha vyšla, ale Coelho urazil ještě dlouhou cestu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Prahy spisovatel Paulo Coelho zamířil i proto, aby oslavil svátek svatého Josefa, říká Klára Fleyberková

Dnes má na kontě více než dvě desítky svazků a ještě jich zřejmě řada přibude. Jak sám autor dříve Českému rozhlasu řekl, číst totiž lidé jen tak nepřestanou.

„Existují dva hlavní důvody, proč lidé čtou knihy. Prvním důvodem je zábava a tím druhým vědomost,“ řekl Coelho.

Do Prahy spisovatel zamířil i proto, aby oslavil svátek svatého Josefa. Na velkou oslavu na Pražském hradě by rád pozval i tajemného malíře, kterého potkal v lednu 1982 ve Zlaté uličce. Za jeho kresby mu tehdy dal dva jediné předměty, které u sebe měl.

Paolo Coelho má zkrátka životní příběhy rád. A rád je také vypráví.

„Vyprávění příběhů je způsob, jak předáváme dědictví. Najdeme vždy jen čtyři základní příběhy. Můžeme vyprávět příběh dvou lidí. Nebo to může být příběh tří lidí – nevěra. Třetím příběhem je tou po moci a konečně čtvrtým příběhem je cesta – odyssea,“ zdůraznil spisovatel.

Na cestu se Paulo Coelho vydal už v 80. letech, kdy vykonal pouť do Santiaga de Compostela. Brzy poté se pustil také na svou cestu spisovatelskou, ze které nehodlá sejít.

Paulo Coelho | Foto: Český rozhlas

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme