České vojáky v Afghánistánu potěšil dopis od jedenáctiletého školáka Erika

V době e-mailů a videohovorů se na dopisy pomalu zapomíná. Přesto i pár slov na obyčejném papíře může adresáta potěšit. Jedenáctiletý Erik Palásek z Brna napsal dopis českým vojákům do Afghánistánu. Povzbudivé řádky je velmi překvapily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školák Erik Palásek se státní vlajkou podepsanou českými vojáky v Afghánistánu

Školák Erik Palásek se státní vlajkou podepsanou českými vojáky v Afghánistánu | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Jedenáctiletý Erik Palásek chodí do 6. A brněnské základní školy Medlánky, z češtiny má dvojku a na literární kariéru nepomýšlí. Do celostátní soutěže pro základní školy nazvané Srdce s láskou darované se zapojil díky své učitelce.

„Nevěděl jsem ze začátku komu napsat a napadli mě čeští vojáci v Afghánistánu, že jsem o nich hodně slyšel a že jsou daleko od domova,“ vypráví Erik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopis jedenáctiletého Erika českým vojákům v Afghánistánu představila Eva Rajlichová

Erikova tatínka pak napadlo poslat dopis na generální štáb s prosbou, zda by ho nepředali českým vojákům v Afghánistánu. Vojáky Erikova povzbudivá slova potěšila, a tak školákovi poslali českou vlajku, na kterou se podepsali. A chlapci i zavolali:

„Američtí vojáci, kteří jsou tady s námi, mají takové zázemí, lidé na ně doma otevřeně myslí. U nás v republice to až tak zvykem není, takže pro nás to bylo překvapení,“ říká kapitán Radek Šoman, velitel 5. strážní roty, která hlídá vojenskou základnu Bagram v Afghánistánu.

„Vzkazuji vám, abyste se co nejdříve ve zdraví vrátili, pomohli všem v Afghánistánu a nic se vám nestalo,“ přál jim telefonicky Erik.

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu | Foto: plk. Jana Růžičková, Generální štáb Armády ČR

Erikův dopis zapůsobil i na náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře: „Měl jsem několik návštěv a bez dovolení Erika jim říkám, přečtěte si to! A všichni chválili, jak je to hezky napsané.“

V rodině Paláskových sice není zatím žádný profesionální voják, ale armádu mají v oblibě, potvrzuje chlapcův dědeček Jaroslav:

„Kdybych nebyl tak starý, mám 71 let, tak bych se určitě přihlásil do záloh. Jel bych na tři týdny, na měsíc na cvičení. Na to se vždycky vzpomíná,“ říká dědeček Jaroslav.

Podle informací generálního štábu armády je na zahraničních misích v tuhle chvíli bezmála 400 českých vojáků.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme