11letý Erik překvapil vojáky v Afghánistánu. Poslal jim dopis

V době e-mailů a internetu se na dopisy pomalu zapomíná. Přesto i pár slov na obyčejném papíře může adresáta potěšit. Jedenáctiletý Erik Palásek z Brna napsal dopis českým vojákům do Afghánistánu. Povzbudivé řádky je velmi překvapily.

Jedenáctiletý Erik Palásek chodí do 6. třídy brněnské základní školy Medlánky, z češtiny má dvojku a na literární kariéru nepomýšlí. Do celostátní soutěže pro základní školy Srdce s láskou darované, se zapojil na popud paní učitelky.

„Ze začátku jsem nevěděl komu napsat, a tak jsem přemýšlel. Až mě napadli čeští vojáci v Afghánistánu. Hodně jsem o nich slyšel a jsou daleko od domova,“ popisuje chlapec. Vojáky Erikova povzbudivá slova potěšila, a tak školákovi poslali českou vlajku, na kterou se podepsali. A chlapci nakonec i zatelefonovali.

Čtěte také

Kdybych nebyl tak starý, přihlásil bych se do aktivních záloh


Podle informací Generálního štábu pobývá v tuto chvíli na zahraničních misích bezmála 400 českých vojáků.

„Překvapilo nás to,“ přiznává kapitán Radek Šoman, velitel 5. strážní roty, která hlídá vojenskou základnu Bagrám v Afghánistánu. Erikův dopis zapůsobil i na náčelníka Generálního štábu Armády ČR Josefa Bečváře. „Měl jsem několik návštěv, dával jsem ho číst a všichni říkali, jak je pěkně napsaný,“ chválí Erika.

V rodině Paláskových sice žádného profesionálního vojáka nemají, ale armádu mají rádi. „Kdybych nebyl tak starý, přihlásil bych se do aktivních záloh,“ potvrzuje chlapcův dědeček Jaroslav.

autoři: era , šše
Spustit audio