Vyhodnocení spánku a přetlaková maska na doma. Zájem o léčbu ve spánkových laboratořích roste

V Česku roste zájem o léčbu ve spánkových laboratořích. Lékaři ročně vyšetří stovky pacientů, řeší s nimi chrápání a zástavy dechu. Jenže poslední dobou se prodlužují čekací lhůty. Třeba v pražské Nemocnici Na Homolce se lidé dostanou na řadu zhruba za půl roku, v Hořovicích za zhruba čtyři měsíce.

Vedoucí interny Jiří Pichlík ukazuje, že se k léčbě používá přetlaková maska. Je cítit plastem, ale to podle jeho slov už lidé nevnímají. „Ve spánku to člověka neobtěžuje. Stačí nasadit a spát,“ vysvětluje.

V Hořovické nemocnici stráví noc v laboratoři průměrně osm lidí měsíčně. Průběh jejich spánku pak vyhodnocuje lékařka Daniela Olšavová. Jeden záznam kvalitního spánku jí zabere na počítači dvě hodiny práce. „Sledujeme křivky. Nejdůležitější je zaznamenání proudění kyslíku v dýchacích cestách,“ ukazuje s tím, že rovná čára značí zástavu dechu. „Ta trvá minimálně 10 sekund,“ vysvětluje.

„Většinou k nám chodí pacienti, kteří mají interní problémy – vysoký krevní tlak, problémy se srdcem, jsou obézní a mají cukrovku. Dále ti pracující na směny,“ vyjmenovává.

Po vyhodnocení spánku dostane pacient domů na tři noci přetlakovou masku a pak lékaři dál rozhodnou o další léčbě.

autor: fir
Spustit audio