Země EU se s Tureckem dohodly na zastavení proudu uprchlíků do Evropy

Premiéři a prezidenti zemí EU a turecký premiér Ahmet Davutoglu potvrdili dohodu o vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka. Plán má vstoupit v platnost již tuto neděli 20. března. Všichni migranti, kteří po tomto datu připlují z Turecka na řecké ostrovy, by měli být vráceni zpět do Turecka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Tsipras a německá kancléřka Merkelová na summitu EU k uprchlické krizi

Řecký premiér Tsipras a německá kancléřka Merkelová na summitu EU k uprchlické krizi | Zdroj: Reuters

Výměnou za to Unie souhlasí s určitými ústupky Turecku. Jde například o finanční podporu nebo zrušení víz pro turecké občany, kteří chtějí cestovat do zemí EU a splní podmínky. Unie se také zavazuje otevřít jednu z kapitol v přístupových jednáních Turecka. Český rozhlas má text dohody k dispozici.

Každý člověk, který připluje přes Turecko na řecké ostrovy, bude mít přesně v souladu s mezinárodním právem nárok na to, aby požádal o azyl. Plán je ovšem takový, že tato žádost má být vyřízena velmi rychle, během tří, čtyř dnů. Pak budou všichni, ať již budou mít nárok na azyl, nebo ne, vráceni zpět do Turecka. To má být spuštěno 4. dubna.

Státy Evropské unie totiž Turecko označují jako bezpečnou zemi. V Evropě by zůstali pouze ti lidé, kteří by byli schopni věrohodně prokázat, že pro ně konkrétně by Turecko bezpečnou zemí nebylo. Podle předpokladu se to má týkat minima lidí.

V textu dohody se státy EU zavazují poskytnout mimořádnou pomoc Řecku, aby bylo schopno zajistit masivní vracení migrantů do Turecka. Jedná se například o tlumočníky, kteří by měli být přítomni azylovému řízení. Jak řekl premiér Sobotka, český ministr vnitra dostane za úkol, aby již v pondělí na zasedání vlády předložil návrhy, jak by mohlo pomoci i Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státy EU se s Tureckem dohodly na zastavení proudu uprchlíků do Evropy. Mluvil o tom zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska a odborník na sociální a behaviorální geografii Dušan Drbohlav z Přírodovědecké fakulty UK

Migranty z jiných zemí než ze Sýrie přijmou Turci bez podmínek. Za každého Syřana, kterého Turci přijmou zpět, mají státy Unie přijmout jiného Syřana přímo z Turecka. Maximálně jich ale může být 72000. Při přebírání budou mít přednost ti migranti, kteří se nepokusí Egejské moře překročit za pomoci pašeráků či jiným neregulérním způsobem. Pokud bude dohoda fungovat a proud ustane, nebude nutné nakonec přijímat nikoho.

„Je to jednorázový mechanismus, který by mohl zafungovat a zastavit migrační příliv, který jde do Evropy,“ řekl Českému rozhlasu premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Potřebujeme vyslat vzkaz uprchlíkům na celém Blízkém východě: Neplaťte pašerákům lidí. Je to úplně zbytečné. Z Řecka vás vrátí do Turecka,“ uvedl premiér.

„Dohoda s Tureckem nevyřeší celou migrační krizi. Může ale zastavit nelegální migraci na hlavní trase. EU získá čas na další opatření k ochraně hranic,“ dodal Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě mezi EU a Tureckem k řešení migrační vlny balkánskou cestou mluvil Martin Povejšil, velvyslanec ČR při EU

Jednání o dohodě se protáhlo, během dneška se podařilo překonat čtyři hlavní konfliktní body. Největší spor panoval o požadavek Turecka otevřít nové kapitoly přístupových rozhovorů, což blokoval Kypr. Věc je vyřešena slibem, že do konce června bude otevřena kapitola číslo 33 týkající se finančních a rozpočtových opatření. Otevření dalších kapitol v dohodě zmíněno není.

Unie rovněž slíbila, že do týdne bude sestaven seznam projektů, které bude možné rychle podpořit už v rámci loni domluvených tří miliard eur. Po vyčerpání těchto peněz poskytne EU Turecku do roku 2018 podporu ve výši dalších tří miliard eur.

Odborník na sociální a behaviorální geografii Dušan Drbohlav z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy ovšem upozorňuje na to, že toto opatření se týká jen Syřanů a jen této geografické oblasti a takzvané balkánské cesty:

„Migranti jsou velice flexibilní. Mohou si najít jinou trasu a bude podobný problém.“

Opatření pro zvládnutí migrační krize | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme