V kauze sporné privatizace OKD vypovídal první svědek. Soud řízení odročil

První svědek vypovídal u soudu v kauze údajně nevýhodné privatizace OKD. Obžalovaní jsou někdejší místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek a také znalec Rudolf Doucha, který před 12 lety odhadoval hodnotu OKD. Podle svědka Igora Fojtíka neodpovídalo za podklady k privatizaci ministerstvo, ale právě Fond národního majetku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obvinění v kauze sporné privatizace OKD (zleva) Rudolf Doucha, Jan Škurek a Pavel Kuta

Obvinění v kauze sporné privatizace OKD (zleva) Rudolf Doucha, Jan Škurek a Pavel Kuta | Zdroj: ČTK

„Za podklady, které jsou zpracovány pro rozhodování o privatizaci, odpovídá zakladatel. Je to tak jaksi staženo k takzvanému privatizačnímu projektu. To znamená, že ministerstvo financí tuto roli nemělo nejenom v případě OKD ale i jakémkoliv jiném,“ vypověděl tehdejší ředitel odboru ministerstva financí Fojtík.

Opak tvrdí od začátku oba obžalovaní exmístopředsedové Fondu národního majetku. Vinu odmítají stejně jako znalec Doucha.

Ten podle obžaloby zapomněl v posudku na další majetek společnosti – mimo jiné dceřiné firmy nebo rekreační objekty. Doucha ale věří, že mu dá případný další posudek za pravdu.

„Revizní posudek je revizní posudek, který reviduje ten starý. My chceme, aby byl nechán udělán nový se stejným zadáním, jako jsme měli my. S respektováním základního znaleckého úkolu, který říká ocenění akcí, nikoli majetku. Jsem přesvědčený, že pokud to bude dělat odborník, tak to tak dopadne,“ tvrdí Doucha.

Obvodní soud pro Prahu 2 vyslechne svědky v kauze privatizace OKD

Číst článek

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Iva Fialová dnes odročila líčení na neurčito. Po konzultaci s odborníky z České národní banky zváží, jestli nechá v kauze vypracovat revizní znalecký posudek.

Podle obžaloby vznikla při privatizaci OKD škoda přes 5,7 miliardy korun.

Kauza privatizace OKD | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme