Rut Bízková: Stát by neměl výzkumu házet klacky pod nohy

18. březen 2016

Vláda minulý týden potvrdila jmenování Petra Očka předsedou Technologické agentury ČR (TAČR). Ta každoročně rozděluje téměř 3 miliardy korun na aplikovaný výzkum.

V jejím čele vystřídá 1. dubna úředník ministerstva průmyslu a obchodu dosavadní šéfku Technologické agentury ČR Rut Bízkovou, která je hostem dnešního Interview Plus.

Čtěte také

Proč svou pozici neobhájila i přes velké množství nominací? „Tuto otázku dostávám v poslední době poměrně často a upřímně říkám: nevím. Buď to má důvod racionální, nebo iracionální. Racionální důvod nevidím,“ odpovídá Bízková a dodává, že nemůže říci, že by neměla dlouhodobě podporu jednotlivých členů Rady pro výzkum, vývoj a inovace.


Rut Bízková před volbou získala přes 50 nominací od firem, univerzit i akademických ústavů, měla přízeň i současného předsednictva TAČR. Petr Očko měl oproti ní jen 2 nominace. Proto výsledek vzbudil rozruch napříč vědeckou obcí. A celá věc má i politickou rovinu. Za Rut Bízkovou stojí vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a za Petrem Očkem vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Problém byl podle Bízkové v tom, že si Technologická agentura ne vždy uměla vysvětlit, zejména s aparátem Úřadu vlády, o co v jejích programech jde, a docházelo k odlišnostem i v interpretaci zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

„Žádali jsme o to, aby se vedla podrobnější diskuse o roli Technologické agentury v systému, protože až na základě tohoto vyjasnění jsme nějak mohli sladit stanoviska. Bohužel k tomu dodnes nedošlo,“ vysvětluje Rut Bízková.

Politický tlak na rozhodování ale za dobu působení ve funkci necítila. „Ve státní správě jsem po revoluci strávila téměř celou svou profesní kariéru a musím říct, že tak beznátlakové období jsem za celou dobu nezažila,“ říká Bízková.

Výtky neměla ani od vicepremiéra Pavla Bělobrádka. „Nepamatuji si, že by nám něco vytkl při nějaké diskusi, že bychom si někdy nerozuměli,“ uvádí Bízková. Problémem podle ní mohla být i různá rychlost práce TAČR a Bělobrádkova úřadu.

Rut Bízková

Podle Bízkové se daří zcela mimořádně propojovat výzkum a firmy. „Český výzkum je na neuvěřitelně dobré trajektorii,“ říká Bízková a dodává, že stát by mu měl vytvářet dobré prostředí, neměl by mu házet klacky pod nohy a měl by podporovat to, co ponese největší efekt.

Překvapila ji podpora ze strany předsedy hnutí ANO Andreje Babiše? A co si myslí o chystaném podpisu memoranda o spolupráci ve vědě a výzkumu mezi Českou republikou a Čínou? Celý rozhovor s končící předsedkyní TAČR Rut Bízkovou si můžete poslechnout v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.