V kauze kolem soudce Nováka šlo údajně o propuštění podnikatele Maliny

Korupční kauza kolem chomutovského soudce Ivana Nováka se údajně týká podnikatele Tomáše Maliny. Podle žalobce soudce za úplatu propustil podnikatele, který si ve vězení odpykával trest za závažnou hospodářskou kriminalitu. Server Lidovky.cz napsal, že šlo právě o Malinu. Českému rozhlasu informaci potvrdil právník Jiří Teryngel, zastupující v případu obviněného advokáta Josefa Douchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Tomáši Malinovi vyměřil soud v roce 2011 pět let vězení za to, že zpronevěřil více než 100 milionů korun.

Podle soudu nezaplatil faktury za pohonné hmoty od firmy Unipetrol. Palivo pak prodal a ze zisku nakoupil akcie jisté firmy z Ruska.

Muž, o němž média v minulosti mluvila v souvislosti s vazbami na zavražděného podnikatele Františka Mrázka či dalšího kontroverzního byznysmena Tomáše Pitra, nastoupil do vězení až v roce 2013 – Lidovky.cz připomínají, že bývalý prezident Václav Klaus údajně kvůli špatnému zdraví odložil Malinovi nástup trestu.

Za mřížemi si podnikatel odpykal jen polovinu vyměřené doby. Brány věznice opustil letos v lednu.

O stíhaném soudci Novákovi rozhodne ministr spravedlnosti v nejbližších dnech

Číst článek

„To podmíněné propuštění se týkalo jeho,“ řekl Radiožurnálu advokát Jiří Teryngel, který v kauze kolem soudce Nováka zastupuje právníka Josefa Douchu, podezřelého z podplácení.

Police má podle Lidovek.cz za to, že Malina krátce po propuštění předal svému advokátovi Douchovi 80 tisíc a Doucha je dal Novákovi.

„Trestně stíhanému soudci hrozí trestní sazba odnětí svobody ve výměře až 10 roků a u trestně stíhaného advokáta je to trestní sazba ve výměře až šest let odnětí svobody,“ uvedl dozorující státní zástupce Radim Dragoun.

Doucha tvrdí, že se ničeho trestného nedopustil a proti svému stíhání vznesl stížnost.

ČRo, Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme