V jižních Čechách je nejvíce sněhu za 40 let

9. březen 2005

Nejvíc sněhu za posledních 40 let přinesla letošní zima na jih Čech. Sněhová pokrývka není sice výjimečně vysoká na vrcholcích hor Šumavy, vysoká a souvislá vrstva sněhu však leží i v podhůří a nížinách. Začátek března byl letos také bohatý na neobvykle nízké teploty. ČTK to řekli pracovníci krajského hydrometeorologického ústavu a lyžařských areálů.

"Sněhu je nejvíc jak na výšku, tak i na množství vody v něm obsažené," řekl českobudějovický hydrolog Tomáš Vlasák. Zásoby vody ve sněhu, počítané na ploše povodí Vltavy po nádrž Orlík, odhaduje na 950 milionů metrů krychlových. Loni touto dobou leželo na stejné ploše 514 milionů metrů krychlových vody ve sněhu. Kdyby se počítalo jen povodí na Šumavě po přehradu Lipno, nebyl by podle Vlasáka rozdíl tak markantní. Samotné tání sněhu by však povodně nezpůsobilo, tvrdí Vlasák. Obecně podle něj platí, že nezáleží na množství sněhu v krajině. O povodních nejvíce rozhoduje množství dešťových srážek, a jak rychle se oteplí. Aktuální předpověď však zatím spíše naznačuje, že zima bude pokračovat. Podle amatérského meteorologa Antonína Vojvodíka je výška sněhu na Šumavě nejvyšší za pět až deset let. Sněhu je nadbytek hlavně v nižších polohách po celé republice. "Teploty jsou na březen mimořádně studené," řekl Vojvodík. Tvrdí, že málokdy v březnu klesnou teploty pod minus 30. Začátkem letošního března rtuť v teploměrech klesla pod třicítku hned pět dní za sebou. Nejnižší teplotu naměřil Vojvodík minus 36,9 stupňů Celsia. Rekordní teplota z roku 1987 však byla ještě o více než stupeň chladnější. Letošní zimu si pochvalují hlavně provozovatelé lyžařských areálů. Zimní počasí začalo letos později až kolem 20. ledna. Pak si to ale podle vedoucího areálu na Zadově Luďka Sásky počasí vynahradilo a Zadov v neděli oslavil stý den sezony. "Rozhodně 1,3 metru přírodního sněhu tady na Churáňově není běžná pokrývka," řekl Sáska. Předpovědi zatím naznačují, že by ideální podmínky mohly ještě vydržet. "Počítám, že letos těch 130,, možná i 140 dnů sezona potrvá. Čekáme, že letošní zima bude rekordní, co se týče délky provozu," uvedl Sáska.

Nijak výjimečná není letošní zima pro silničáře. Náklady na údržbu silnic v Jihočeském kraji byly v letošním lednu dokonce o 24 milionů nižší než loni. Podle provozního náměstka Krajské správy a údržby silnic Karla Jirovce ovšem záleží na tom, jak dlouho ještě mrazivé počasí potrvá.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio