O podpoře mimořádné schůze k Čapímu hnízdu mluví ČSSD, lidovci i Babiš

Mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k Čapímu hnízdu by mohli podpořit i poslanci všech koaličních stran. Už dříve se pro schválení programu schůze vyslovili lidovci, dnes se přidal i šéf ANO Andej Babiš, který k tomu prý vyzve své kolegy z hnutí, a večer se se stejným doporučením pro sociálnědemokratické poslance přišlo i předsednictvo ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka v Interview Plus

Bohuslav Sobotka v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Pokud už i pan Babiš je pro to, aby se schůze konala, tak samozřejmě, že my jsme také pro. A je nevyšší čas, aby pan Babiš objasnil celou tu kauzu a podal důveryhodné vysvětlení,“ řekl po jednání předsednictva ČSSD Českému rozhlasu předseda Senátu Milan Štěch.

Podobně se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka. Ten je proto, aby koaliční strany během mimořádné schůze postupovali jednotně. „Myslím si, že bychom se jako koalice neměli nechat opozicí rozdělovat,“ uvedl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění okolo kauzy Čapí hnízdo mluvili předseda Senátu Milan Štech a komentátor HN Petr Fischer

Mimořádná schůze sněmovny k Čapímu se uskuteční příští týden ve středu. O svolání požádaly opoziční TOP 09 a ODS. Andrej Babiš by podle nich měl vysvětlit okolnosti padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo.

Farma patřila do roku 2007 nebo 2008 do koncernu Agrofert předsedy hnutí ANO a ministra financí Babiše. Poté byly akcie převedeny na anonymní firmu, aby farma jako malá společnost na evropskou dotaci dosáhla. Po několika letech, v nichž musela dodržovat dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

„Otázky, které jsou zásadní, jsou dvě, a to je, proč došlo k majetkové dispozici vyvedení podniku z koncernu Agrofert a potom zpátky k jeho začlenění a kdo byl vlastníkem akcií v daném období,“ řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

O věci, kterou prověřují Evropský úřad proti podvodům (OLAF) i česká policie, mluví opoziční politici jako o možném podvodu nebo jako o „lumpárně“.

Babiš: Nemám s tím problém

Babiš už dříve slíbil, že na mimořádné schůzi s vysvětlením vystoupí. Mimo jiné prý zveřejní majitele farmy Čapí hnízdo z doby, kdy společnost žádala o evropské dotace.

Dnes pak řekl, že prý vyzve poslance hnutí ANO, aby schválili program mimořádného jednání, což by znamenalo, že by mohli s projevy vystoupit i jiní poslanci než ti s přednostními právy.

„Nemám s tím problém,“ řekl Babiš televizi Prima a České televizi. „Budu doporučovat kolegům, aby hnutí tu schůzi podpořilo,“ dodal.

Ještě ve čtvrtek přitom Babiš kritizoval koaliční kolegy z KDU-ČSL za to, že chtějí program mimořádné schůze sněmovny podpořit.

Předseda TOP 09 Kalousek nabídl vládě podporu. Podmínkou ale je odchod hnutí ANO

Číst článek

Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme