Přes 120 českých měst se na hodinu ponoří do tmy. Upozorní na změnu klimatu

Řada obcí, památek i domácností po celém Česku bude večer 60 minut potmě. Připojí se tak symbolicky k akci s názvem Hodina Země. Už podesáté se tímto způsobem celosvětově upozorňuje na nutnost šetřit energiemi a na postupnou změnu klimatu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Špilberk

Hrad Špilberk | Foto: Jakub Hritz

Do tmy se mezi půl devátou a půl desátou večer ponoří třeba pražská Petřínská rozhledna nebo brněnský hrad Špilberk.

„Zapojí se církevní objekty, samozřejmě i spousta jednotlivců a na území České republiky se konají různé akce. V Brně bude procházka, takzvaný Světelný cirkus. Jsou různé přednášky o změně klimatu, setkání, lampionové průvody,“ popsal akci koordinátor české části kampaně Hugo Charvát.

„Tyhle věci spojují možnost společně se sejít a bavit se o tom, co je změna klimatu, proč je to důležité a proč je to potřeba řešit,“ dodal.

Šetření energiemi

Organizátoři také chtějí, aby si lidé uvědomili, jak se ve světě plýtvá energiemi.

„My víme, že symbolická akce sama nepřináší šetření, ale to přemýšlení nám hrozně chybí. Četla jsem statistiku, že lidi přemýšlejí o úsporách energie asi osm minut ročně. Teď si představme, že bychom to mohli navýšit aspoň na hodinu,“ řekla Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica.

Na hodinu dnes zhasne ve více než 170 zemích světa zhruba 10 tisíc památek. Do tmy se ponoří například pařížská Eiffelova věž, pyramidy v Gíze nebo Tádž Mahal v Indii.

V loňském ročníku se do happeningu zapojilo zhruba 160 zemí. Ve tmě se na hodinu ocitly například i mrakodrapy v Kuala Lumpuru.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme