Soukalová získala velký křišťálový glóbus, ovládla i hodnocení stíhačky

Gabriela Soukalová vyhrála celkové hodnocení Světového poháru biatlonistek. K potvrzení dominance v sezoně jí stačilo čtvrté místo ve stíhacím závodě v ruském Chanty-Mansijsku. Vedle velkého křišťálového glóbu zároveň získala ten malý za vítězství v klasifikaci 'stíhaček'.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Soukalová

Gabriela Soukalová | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová měla na trati dvě hlavní soupeřky. Marii Dorinovou-Habertovou, její jedinou soupeřku v boji o velký křišťálový glóbus, a Dorotheu Wiererovou, která ji nejvíc ohrožovala v hodnocení disciplíny. Obě soupeřky si na trati pohlídala a v cíli mohla slavit hned dvojnásobný triumf.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dojmy maminky Gabriely Soukalové zjistila hned po rozhodujícím závodě moderátorka Patricie Strouhalová

„Je to nejlepší dárek, co nám mohla dát. Před sezonou jsem si to určitě nemyslela, zajet tak vyrovnané výsledky v biatlonu není vůbec jednoduché. Je to loterie, je to o počasí. Určitě jsem nevěřila, že bude podávat takto stabilní výsledky. Nemyslela jsem si to ještě ani včera. Udělala nám velkou radost,“ řekla okamžitě po závodě Českému rozhlasu maminka Gabriela Soukalová starší.

„Myslím, že si utřídila, co chce. Určila si priority a přístup byl profesionálnější než vloni,“ našla hlavní důvod, proč její dcera v letošní sezoně vládla biatlonistkám.

Oběma svým soupeřkám dala Gabriela Soukalová mladší šanci jednou chybou při střelbě vleže. Po první položce musela na trestné kolo a čelo startovního pole se zahustilo. Italka ani Francouzka v první pětici nechyběly.

Na třetí položce, první vestoje, ale chybovaly Kaisa Mäkäräinenová, Marte Olsbuová i Dorothea Wiererová.

Do čtvrtého kola tak odjížděly vládkyně letošní sezony spolu. Gabriela Soukalová se vyvážela na Marii Dorinovou-Habertovou. V tu chvíli už jí stačilo si biatlonovou mámu z Lyonu hlídat. Pomáhaly jí i výborně namazané lyže.

Na závěrečné položce ale obě vedoucí závodnice chybovaly a vláček se opět rozšířil na šest závodnic. Velmi rychle se utrhl finský rychlík Kaisa Mäkäräinenová, která si dojela pro druhé vítězství za sebou. Za ní se rozhořel boj o celkové pořadí.

Gabriela Soukalová nechala poodjet Francouzku a zavěsila se na Wiererovou. Cílem projela těsně za ní, čímž si pojistila vedle celkového triumfu i malý křišťálový glóbus za stíhací závod.

Sezonu SP zakončí Gabriela Soukalová zítřejším závodem s hromadným startem. I tam bude útočit na malý glóbus. „Myslím, že se jí pojede dobře. Dnes už bylo vidět, že toho má dost, hlavně v cílové rovince, ale jestli má glóbus jistý, je to jiný pocit. Bez zatížení jede líp, než když ví, že záleží na každém bodu,“ tuší Gabriela Soukalová starší.

autogramiáda.jpg

Výsledky SP v biatlonu v Chanty Mansijsku (Rusko):

Ženy - stíhací závod (10 km):
1. Mäkäräinenová (Fin.) 30:06,7 (2 tr. okruhy), 2. Dorinová Habertová (Fr.) +1,5 (1), 3. Wiererová (It.) +5,7 (1), 4. Soukalová (ČR) +6,5 (2), 5. Preussová (Něm.) +6,6 (1), 6. Birkelandová (Nor.) +13,1 (1), 7. Pidhrušná (Ukr.) +42,9 (2), 8. Olsbuová (Nor.) +45,6 (3), 9. Džymová (Ukr.) +49,9 (0), 10. Braisazová (Fr.) +58,4 (2), ...42. Charvátová +3:37,7 (7), 48. Jislová +4:46,7 (6), Vítková (všechny ČR) nedokončila.

Konečné pořadí stíhačky (po 8 závodech): 1. Soukalová 354, 2. Wiererová 348, 3. Dorinová Habertová 331, 4. Mäkäräinenová 324, 5. Dahlmeierová 265, 6. Hildebrandová (obě Něm.) 237, ...8. Vítková 217, 26. Charvátová 105, 27. Puskarčíková (ČR) 97.

Průběžné pořadí SP (po 25 z 26 závodů): 1. Soukalová 1106, 2. Dorinová Habertová 1043, 3. Wiererová 965, 4. Mäkäräinenová 905, 5. Hildebrandová 793, 6. Dahlmeierová 786, ...8. Vítková 703, 28. Puskarčíková 292, 31. Charvátová 224, 77. Landová (ČR) 22, 92. Jislová 7.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme